ÖNMAGUNK ÁTADÁSA

A Biblia szerint az istentisztelet igen komoly dolog. Nem lehet benne meghatározó az egyéni ízlés vagy saját elképzeléseink, hajlamaink követése. Egyrészt fennáll a veszélye annak, hogy merev rituálékat és tradíciókat követünk, amelyek öncélúak, és nem a cél felé, az Úr tiszta imádata felé vezetnek, az életünket megváltoztatva, Isten akaratához és jelleméhez hangolva (lásd Gal 4:18). Ám vigyáznunk kell arra is, nehogy az önfelmagasztalás, a bűnös örömszerzés vagy személyes dicsőség vágya határozza meg istentiszteletünk formáját.

Most pedig jó néhány évet előreugrunk Izráel történelmében. Elolvasunk egy történetet, ami rámutat, hogyan fejezheti ki a bűnbánó ember őszinte tiszteletét Istennek.

Sámuel első könyve 1. fejezetében találjuk Anna történetét. Az esetben mi világít rá arra, hogy mit jelent az igazi istentisztelet? Hogyan kell tehát imádnunk az Urat?

Fontos állandóan emlékezni rá, hogy Istenre irányuljon imádatunk, ám istentiszteletünk nem légüres térben folyik. Nem egy távoli, elzárkózó, elvont lényt imádunk, hanem Istent, aki megteremtett és megváltott, és aki beleavatkozik az emberek dolgaiba. Személyes Istent tisztelünk, aki a legbensőségesebb módon alakítja az életünket, úgy, hogy ha engedjük, megadja, amire a legnagyobb szükségünk van.

Anna lelke mélyéből fordult imádattal Istenhez. Bizonyos szempontból mind hasonlítunk hozzá. Vannak alapvető, komoly kéréseink, amelyek szívünkből fakadnak, és amelyeket egyedül, magunkban képtelenek volnánk teljesíteni. Anna egészen, maradéktalanul átadta magát az Úrnak, úgy járult elé. (Vajon mivel fejezhette volna ezt ki jobban, mint azzal, hogy Istennek ajánlotta születendő gyermekét?) Isten elé tárhatjuk, sőt elé is kell tárnunk, hogy mire vágyunk, ám kéréseinket mindig alá kell rendelnünk szavának. Annak az embernek a lelkéből fakad őszinte tisztelet, aki érzi tehetetlenségét és Istenre utaltságát, akinek a szíve alázatos.

Életünknek melyek azok az összetört darabjai, amelyek alázatra késztetnek? Hogyan tanulhatjuk meg átadni ezeket az Úrnak?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 3. negyedév

Isten tisztelete

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: