ÖRÖM AZ ÚR ELŐTT

Mózes első, második és harmadik könyvének jelentős része a szentélyszolgálattal foglalkozik: a szent sátor elkészítésével, a szolgálatokkal, az ott bemutatott áldozatokkal és a papok feladataival. A sátor különlegesen szent hely volt, hiszen abban lakozott Isten, oda járult Izráel népe bűnbocsánatot nyerni és a bűntől megtisztulni. A nép ott ismerte meg és tapasztalta az evangéliumot.

Egyáltalán ne úgy képzeljük, hogy az izraelita istentisztelet hideg, száraz és formális volt! Az Úr határozottan kijelentette a teendőket, de a szabályok korántsem voltak öncélúak, hanem a cél felé vezették az embereket. A cél pedig az volt, hogy szent, örömmel teljes, hűséges legyen a szövetséges nép, akik megismertetik a világot az igaz Istennel (2Móz 19:6; 5Móz 4:5-7; Zak 8:23).

Mit tudhatunk meg a szentélyben folyó izraelita istentiszteletről a következő szakaszokat olvasva? 3Móz 23:39-44; 5Móz 12:5-7, 12, 18; 16:13-16

A mai egyházban eléggé vitatott kérdés az istentisztelet formája, stílusa. A gyülekezetekben végzett szolgálatok lehetnek egyfelől hidegek, szárazak, formálisak és elszomorítóan örömtelenek. A másik veszély az, ha az érzelmek válnak dominálóvá, ha az emberek csupán „jól akarják érezni” magukat, örülve az Úrban, még azon az áron is, hogy nem ragaszkodnak szigorúan a bibliai igazságokhoz.

Fontos dolog azonban, amit nem feledhetünk és ami megtanulandó az izraelita szentélyszolgálatból, hogy az igazi istentiszteletnek összhangban kell állnia a bibliai igazsággal, ugyanakkor örömet is kell ébresztenie. A szent sátor felépítésére és az ott végzendő szolgálatokra vonatkozóan Isten nagyon világos, szigorú és határozott útmutatásokat adott, amelyek által a megváltás, az üdvösség, a közbenjárás és az ítélet igazságaira kívánta megtanítani népét. Ugyanakkor istentiszteletük közben örülniük kellett az Úr előtt. Ez a téma újból és újból felbukkan. Látnunk kell, hogy igenis lehet szilárdan ragaszkodni a bibliai tanításhoz, ugyanakkor örömmel gyakorolni az istentiszteletet. Végtére is, vajon mi kelthet örömet, ha az üdvösség, a megváltás és az ítélet igazsága nem?

Milyen tapasztalataink vannak az örömteli istentisztelettel? Ez mit jelent számunkra? Istentiszteletünkben hogyan kaphat nagyobb szerepet az öröm? Mit tehetünk, nehogy mi is úgy járjunk, mint az a férfi, akiről Tolsztoj írt az e heti tanulmány bevezetőjében?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 3. negyedév

Isten tisztelete

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: