A MEGVÁLTÁS NYUGALMA

Teremtés, megváltás és megszentelődés: mindezeket Krisztusban találjuk, és mindegyiket különös módon szimbolizálják a szombat áldásai.

Olvassuk el, miként kínál nyugalmat Jézus (Mt 11:28-30)! Hogyan illeszkedik a szombat ahhoz, amit itt mondott?

A nyugalom része az érzelmi, pszichológiai és lelki megpihenés, amit Jézus azoknak kínál, akik nehéz terheket cipelnek, mint pl. bűnterhet, bűntudatot és félelmet. Alapvető emberi szükséglet a fizikai pihenés, de a lelkünknek és értelmünknek épp annyira kell a ritmusváltás. Szükségünk van arra, hogy felszabaduljunk a hétköznapok terhei és nyomása alól. Ezért adta Isten a szombatot. Vizsgálatok igazolják, hogy a heti pihenés növeli a munkahelyi hatékonyságot. Ha az élet szokásos rutinját megszakítjuk, értelmi képességünk és fizikai állóképességünk is erősödik. Már előre várakozással gondolhatunk a szombatra, és ez megvéd az unalomtól, a kimerültségtől.

Bárki mondhatja, hogy megnyugszik Krisztusban, ezen a napon viszont szó szerint, valóságosan megpihenhetünk. A szombat a Krisztusban nyerhető, általa biztosított valós megnyugvás szimbóluma.

Érzelmi életünk szempontjából is fontos a szombat. Arra tereli a figyelmünket, hogy kik vagyunk valójában: Isten a saját képére teremtett, hozzá tartozunk, mert Ő hívott életre.

Isten az Édenben rendelte el a házasságot, ezzel biztosítva az emberi kapcsolat meghittségét, és ugyanakkor adta a szombatot is, a Teremtő és teremtményei közötti meghitt kapcsolat céljából.

A szombat a beteljesedést ígéri – azt láthatjuk meg általa, hogy mivé válhatunk Krisztus helyreállító munkája nyomán. Reménnyel tölt el a jövőre nézve, hogy végül élvezhetjük majd az igazi, örök, szombati nyugalmat. Még ennél is fontosabb azonban, hogy ezen a napon a legmagasabb rendű emberi szükségletünket elégíthetjük ki. Az embernek ugyanis szüksége van rá, hogy imádjon valamit vagy Valakit. Nagy bölcsességében az Úr elkülönítette a szombatot az istentisztelet céljára, hogy Őt tisztelve és dicsőítve töltsük el ezt a napot.

Milyen terheket cipelünk, amelyek miatt szükségünk van a pihenésre? Hogyan tanulhatjuk meg átadni gondjainkat Krisztusnak? A szombatnap áhítata miként segít valós nyugalmat találni az Úrban?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 3. negyedév

Isten tisztelete

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: