TEREMTÉS ÉS MEGVÁLTÁS: AZ ISTENTISZTELET ALAPJA

„Megemlékezzél a szombatnapról, hogy megszenteljed azt” (2Móz 20:8). Bibliánk a megemlékezni szóval fordítja azt a héber kifejezést, ami a zkr gyökből származik, mint ahogy az emlék szó is. A „megemlékezzél” felszólítással Isten két jelentős eseménynek állított emléket, amelyek közül az első képezi a második alapját.

A negyedik parancsolat szerint mi ez a két esemény, és hogyan függnek össze egymással (2Móz 20:11; 5Móz 5:15)?

Krisztus teremtői szerepe elválaszthatatlan attól, hogy Ő a Megváltó. A szombat minden héten e két szerepére irányítja a figyelmet – nem havonta, nem évente, hanem hetente, méghozzá kivétel nélkül . Ennyire fontos! Aki megteremtett, nem más, mint aki kivezette Izráelt Egyiptomból és megszabadítja a hívőt a bűn fogságából.

Pál hogyan kapcsolja össze Krisztus teremtői és megváltói szerepét Kol 1:13-22 szakaszában?

A teremtés és a megváltás minden bibliai igazság alapját érinti, és a fontosságuk miatt rendelte el Isten, hogy meg kell tartanunk a szombatot, emlékezve ezekre az igazságokra. Az Úr az Édenben különítette el a hetedik napot, attól kezdve egészen mostanáig folyamatosan voltak emberek, akik a hetedik napot, a szombatot megünnepelve tisztelték az Urat.

Ne feledjük, mennyire fontosnak tartja az Úr e két igazságot, ha hetenként emlékeztetni kíván rájuk! Éppen ezért parancsa szerint életünk egy hetedét a pihenés különleges formájának kell szentelnünk, hogy jobban oda tudjunk figyelni rájuk. Hogyan járulhat hozzá szombati istentiszteletünk ahhoz, hogy még jobban értékeljük Krisztust, aki a Teremtőnk és Megváltónk?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 3. negyedév

Isten tisztelete

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: