„NE LEGYENEK NÉKED IDEGEN ISTENEID”

Képzeljük el, amint a Sínai-hegyet sűrű fellegek vették körül, mennydörgés hangja szólt, villámok cikáztak és felharsantak a kürtök. Az emberek megremegtek. A levegőben füst terjengett, mert Izráel Istene tűzben ereszkedett le a szent hegyre (2Móz 19:16-19). Az Úr a felhőben és a füstben nyilatkoztatta ki magát, tiszteletet parancsoló nagyságában. Majd a Szabadító hangja felsorolta az első négy parancsolatot, amelyek mind közvetlenül kapcsolódnak Isten tiszteletéhez.

Figyeljünk most különösen 2Móz 20:1-6 verseire! Milyen lényeges elemeket találunk itt az istentiszteletre vonatkozóan?

A Tízparancsolat elején Isten emlékezteti Izráel népét az Egyiptomból való szabadulásra. Csakis az Úr, az igaz Isten szabadíthatta meg őket. Minden más istenség, mint pl. az egyiptomiak bálványai, hamis istenek, emberek alkotásai, amelyek senkit nem menthetnek vagy szabadíthatnak meg. Ezeket az „isteneket” önző, hatalmas igényeket támasztó és gyakran erkölcstelen tulajdonságokkal ruházták fel, amelyek szintén utaltak emberi eredetükre. Milyen szembetűnő az ellentét a bálványok és a szerető, önfeláldozó Teremtő, Megváltó – az Úr – között! Izráel népe évszázadokat töltött a pogány kultúra sokistenhivő környezetében, ezért, amikor szövetségi kapcsolatba léptek az Úrral, fontos volt megtudniuk, hogy Uruk és Istenük az egyetlen Isten.

Ezek ismeretében hogyan érthetjük meg még jobban az Úr szavait 2Móz 20:4-5 verseiben? Ezt az elvet miként alkalmazhatjuk ma önmagunkra?

„…mindaz bálvány, ami az Isten iránti köteles szeretetünket csökkenti” (Ellen G. White: Pátriárkák és próféták. Budapest, 1993, Advent Kiadó. 261–262. o.). Mi minden lehet bálvány az életünkben, mert verseng az érzéseinkért, időnkért, az első helyért, céljainkért? Mi minden tartozhat e körbe, és hogyan szabadulhatunk meg tőlük?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 3. negyedév

Isten tisztelete

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: