„MEGOSZTOZNAK RUHÁIMON”

„Megosztoznak ruháimon, és köntösömre sorsot vetnek” (Zsolt 22:19).

Nehéz elképzelni mindazt a gyalázatot, amit Jézusnak ki kellett állni. A katonák gúnyolódása után a kereszthez vezették, ahol földi javainak maradékától is megfosztották, válláról letépték köntösét. Jézus, akit megvertek, megtagadtak, megaláztak, kigúnyoltak, majd pedig megfosztottak ruháitól és keresztre feszítettek, valóban kiitta a keserű poharat, ami rá várt „e világ alapítása óta” (Jel 13:8).

Jn 19:23-24 és Mt 27:35 verseiben milyen profetikus jelentőséget tulajdonít a Biblia az ott történteknek? Miért fontos ez?

A katonák kicsinyesen osztozkodtak annak a ruháin, akit csak egy elítéltnek tartottak, miközben a szemük előtt zajlott az egész világegyetem történelmének legnagyobb horderejű eseménye!

Mégis maga a tettük nem mondható egészen jelentéktelennek, hiszen a Biblia szerint egy prófécia teljesedett vele. János (mint ahogy Máté is) összekapcsolja az akkor történteket egy zsoltárral: „Hogy beteljesedjék az írás” (Jn 19:24), további bizonyítékkal támasztva alá hitünket.

Gondoljunk arra is, hogy Jézusnak mit jelenthetett ez az epizód! Az egész világ bűnének súlya rázuhant, az Atyától való elszakadás egyre inkább ránehezedett, miközben látja a katonákat, akik éppen a lába alatt a ruháin osztozkodnak, sorsot vetnek, így teljesítve be a próféciát. Ez még nagyobb bátorsággal tölthette el, hogy elviseljen mindent, ami a kereszten rá várt. A katonák tettei újabb bizonyítékkal szolgáltak arra, hogy ha megpróbáltatása mégoly iszonyatos is, szenvedése rettenetes, a prófécia teljesedik, földi szolgálata a csúcspontja felé közeleg, és így üdvösséget nyerhet minden ember, aki hit által kéri. Jézusnak ezért kellett kitartania, és ki is tartott mindvégig.

A bibliai próféciák közül melyek erősítik leginkább a bizalmunkat Isten iránt, különösen a hitet próbáló nehéz helyzetekben?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 2. negyedév

A kegyelem ruhái - az öltözettel kapcsolatos jelképek a Bibliában

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: