A GÚNY RUHÁI

„Akkor a helytartó vitézei elvivék Jézust az őrházba, és oda gyűjték hozzá az egész csapatot. És levetkeztetvén őt, bíbor palástot adának reá. És tövisből fonott koronát tőnek a fejére, és nádszálat a jobb kezébe; és térdet hajtva előtte, csúfolják vala őt, mondván: Üdvöz légy zsidóknak királya” (Mt 27:27- 29). Képzeljük el a jelenetet, amiről ezek a versek beszámolnak! Milyen rettenetes fonákságot látunk? Mit árul el ez a történet az emberi tudatlanságról, kegyetlenségről, ostobaságról? Hogyan mutatják be e versek a maguk drámai módján, hogy mit tesz a világ még ma is a Teremtővel, a Megváltóval? Lásd még Mk 15:17-20; Lk 23:10-11!

Jézusról levették saját ruháját, és helyette bíborpalástot terítettek rá, ami lehetett az egyik katona köpenye vagy akár Pilátus egy régi, kidobott ruhája. A bíbort királyi színnek tartották. A palástot gúnyolódva borították annak az Embernek a vállára, aki Királynak mondta magát.

A királyról nem hiányozhat a korona. Jézusnak tövisből, a Palesztina területén honos szúrós bokor ágaiból fontak kínzói koronát, kezébe pedig a királyi jogart jelképező nádszálat adtak. Csúfondárosan hajlongtak előtte, köszöntötték mint a zsidók királyát. Míg a papok gúnyolódásaikkal Krisztus lelki hatalmát vették célba, a katonák politikai tekintélyéből űztek csúfot. Az igazi Királyt felöltöztették, hogy kicsúfolják, gúnyos szertartás keretében vonultatták fel. Jézus, aki saját igazsága és tökéletessége öltözetét kínálja fel a bűnös világnak, a gúny ruháit viselve jelent meg.

Hihetetlen, hogy Jézus azokért állta mindezt ki – legalábbis részben azokért –, akik ilyen kegyetlenül bántak vele! Hányan vannak közülünk, akik abban a pillanatban haraggal válaszolnak, igyekeznek visszaütni, ha rosszul bánnak velük, vagy ha csak egy mérges pillantást vet rájuk valaki?! Tekintsünk viszont Jézus példájára, ahogy a kegyetlen bánásmódot fogadta!

Mit teszünk, ha igazságtalanság ér? Mit tanulhatunk Krisztustól, aminek köszönhetően a legközelebbi alkalommal másként viselkedhetünk?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 2. negyedév

A kegyelem ruhái - az öltözettel kapcsolatos jelképek a Bibliában

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: