AKINEK NEM VOLT RUHÁJA

Mit jelképez a ruha ebben a példázatban? Miért mondhatjuk élet-halál kérdésnek, ami örökre szóló következményekkel jár, hogy elfogadjuk vagy visszautasítjuk a menyegzői ruhát?

Hacsak nem azt hisszük, hogy aki egyszer elfogadta az üdvösséget, annak örökre biztos az üdvössége, akkor hogyan akadhatnánk fenn azon, hogy a történelem egy bizonyos pontján Isten végleg, örökre elválasztja majd a búzát a konkolytól (Mt 13:24-30), a bölcseket a balgáktól (Mt 25:1-13), a hűségeseket a hűtlenektől (Mt 25:14-30), akiket valóban betakar Krisztus igazságának palástja azoktól, akiket nem (Mt 22:1-14)? Miért is látnánk problémát abban, hogy különválasztja azokat, akik a követőinek vallják magukat, mégis szörnyűségeket követtek, követnek el, sőt, talán éppen az Ő nevében?

Vajon ne várna valamiféle végső számadás az igazakra és a hamisakra, akik a megváltásnak éppen azokra az ígéreteire hivatkoznak, mint mi? Kiváltképp annak a vallásnak a szellemében, amelynek nem a saját cselekedeteink képezik alapját, hanem az, amit Krisztus vitt végbe értünk.

Gondoljuk meg! Egyértelmű lenne, ha kizárólag a saját cselekedeteink által nyerhetnénk üdvösséget. Egyszerűen össze kellene adni minden tettünket, azután vagy elérnénk egy bizonyos szintet, vagy nem, és kész. Hitünk szerint azonban az üdvösségünk alapja az, amit valaki más tett meg értünk, a megváltásunkhoz kellő igazság valaki másban van meg, nem bennünk, ettől azonban az egész kérdés még bonyolultabb, árnyaltabb lesz. Ebből következően sokkal nagyobb szükség van annak az ítéletére, aki soha nem téved, mintha csupán a cselekedetek képeznék a mércét, nem igaz?

Pontosan erről szól Jézusnak ez a példázata. Isten elválasztja egymástól az igazakat a hamisaktól azok között, akik a követőinek vallják magukat. Mi a döntő tényező? Az, hogy viselik-e az igazságosság gyönyörű ruháját, amit Krisztus mindenkinek ingyen felajánl.

E példázat éles határvonalat húz a gyülekezeti tag és a bűnös ember közé, aki Krisztus igazsága által megváltást nyert. A kettő egyáltalán nem ugyanaz! Vizsgáljuk meg a saját életünket, tetteinket, szavainkat, gondolatainkat, azt, ahogy viszonyulunk akár baráthoz, akár ellenséghez! Vajon az eddigiek fényében úgy nézünk ki, mint aki Krisztus igazságának palástjába öltözött, vagy inkább úgy, mint aki csak eljött az ünnepségre?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 2. negyedév

A kegyelem ruhái - az öltözettel kapcsolatos jelképek a Bibliában

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: