A MEGHÍVÁST ELFOGADÓ VENDÉGEK

A király, miután meghívását kétszer is visszautasították, újból elküldte szolgáit: „akiket csak találtok, hívjátok be a menyegzőbe” (Mt 22:9). Ekkor viszont már más fogadtatásban részesültek. „És kimenvén azok a szolgák az útakra, begyűjték mind akiket csak találtak” (10. vers).

A példázat szerint kik vettek végül részt a menyegzői lakomán (lásd Mt 22:9-14)? Mit jelent az, hogy a vendégek között voltak jók és gonoszok is?

Megfordult már a fejünkben olyan gondolat, hogy bizony elég hitvány, kellemetlen, utálatos emberek is akadnak azok között, akik kereszténynek mondják magukat; vagy igencsak bírálgató, elítélő, képmutató, sőt egyenesen gonosz emberek is járnak istentiszteletre, hivatkoznak az üdvösség ígéretére, és állítják, hogy van üdvbizonyosságuk?

Nincs ebben semmi új! Mit mondhatnánk példának okáért a keresztes lovagok hitéről, akik úgynevezetten Jézus Krisztus iránti „nagy elkötelezettségből” fosztogatták és rabolták végig az utat a Szentföldig, és közben iszonytató dolgokat műveltek felnőttekkel, gyermekekkel? Hogyan követhettek el ennyi szörnyűséget Jézus nevében?

Erre könnyű feleletet találni (mondhatnánk): Nem voltak igazi keresztények! Mégis, honnan tudhatnánk? Hogyan ítélhetnénk meg, mi volt a szívükben, mire tanították őket, milyen alkalmuk adódott arra, hogy okuljanak a történtekből? Kizárható, hogy közülük némelyek később őszintén megtértek, és ők is a bűnbocsánat és a kegyelem ígéretére hivatkoztak, mint mi? Mi a helyzet olyan emberek borzalmas tetteivel, akikből a későbbiekben minden jel szerint komoly hívő vált? Hogyan vehetnénk magunknak a bátorságot, hogy megítéljük, mi van mások szívében?

Mi nem ítélhetünk – de Isten ítél, ítélnie kell és ítélni is fog (Préd 12:16; Dán 7:9-10; Róm 14:10; Zsid 10:30). Adventista szóhasználattal ezt nevezzük vizsgálati ítéletnek, és éppen ez a témája ennek a példázatnak.

Gondoljunk olyan dolgokra, amelyeket magukat kereszténynek vallók követtek el a történelem során, talán éppen Jézus nevében! Hogyan segít ez a példázat megértenünk, hogy Isten azokat is igazságosan ítéli meg, akik ilyesmit tettek?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 2. negyedév

A kegyelem ruhái - az öltözettel kapcsolatos jelképek a Bibliában

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: