TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

Ellen G. White: Pátriárkák és próféták. Budapest, 1993, Advent Kiadó. „Dávid bűne és bűnbánata” c. fejezet, 667–677. o.; Előtted az élet. Budapest, 1992, Advent Kiadó. „Bibliai életrajzok” c. fejezetből, 156. o.

„Dávid bűnbánata őszinte és mély volt. Nem tett semmi kísérletet arra, hogy elfedezze bűnét. Nem igyekezett megszökni a fenyegető ítélet elől, ez inkább imára késztette. Látta Isten ellen elkövetett bűne szörnyűségét; beszennyezett lelkét; undorodott a bűntől. Nemcsak bocsánatért, hanem szíve tisztaságáért is könyörgött. Dávid kétségbeesésében nem adta fel a küzdelmet. A bűneiket megbánó bűnösöknek adott isteni ígéretben meglátta Isten bocsánatát és ez biztosíték volt, hogy neki is megbocsát… Bár Dávid elbukott, az Úr felemelte őt. Ezután még teljesebb összhangban volt Istennel és embertársaival, mint bukása előtt… Mindenki, aki Isten dorgálása alatt bűnbánattal és bűnvallással megalázza lelkét, amint Dávid is tette, biztos lehet abban, hogy van remény számára. Aki hittel elfogadja Isten ígéreteit, bocsánatot nyer. Az Úr egyetlen őszinte lelket sem vet el. Isten ezt az ígéretet adta: ’fogja meg erősségemet, kössön békét velem, békét kössön velem’ (Ézs 27:5)! ’Hagyja el a gonosz az ő útát, és a bűnös férfiú gondolatait, és térjen az Úrhoz, és könyörül rajta, és a mi Istenünkhöz, mert bővelkedik a megbocsátásban’ (Ézs 55:7)” (Ellen G. White: Pátriárkák és próféták. Budapest, 1993, Advent Kiadó. 676–677. o.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Beszéljünk arról, hogy mennyire hiábavaló, ha a magunk dolgaiban keresünk oltalmat, és nem akarjuk igénybe venni azt a védelmet, amit Jézus felajánlott! Mit ad Jézus, és miért ez az egyedüli megoldás a bűn elfedezésére? Hogyan gyógyít és ment meg?

2. Írjunk egy „zsoltárt” Isten kegyelméről és szeretetéről! Dávidhoz hasonlóan mi is a személyes tapasztalatainkból induljunk ki!

3. A mosószerreklámok kiemelik a fehérítő és lágyító hatást. Ha lágyítás nélkül próbálnánk eltüntetni a foltot, az ártana a szövetnek. Ha csak a lágyságra figyelünk, de fehérítőszert nem alkalmazunk, a folt megmarad, a ruha nem tisztul ki. Miért van tehát szükségünk Isten igazságának fehérítő erejére épp úgy, mint kegyelmének lágyságára, hogy lelki öltözetünk megtisztuljon?

4. Érezheti magát rettenetesen az ember azután is, hogy Isten megbocsátott neki. Ilyenkor gondolnunk kell rá, hogy az Úr már megbocsátott! Hogyan tanulhatjuk meg, hogy ha együtt is kell élnünk a bűnünk következményével, az nem cáfolja a bűnbocsánatot?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 2. negyedév

A kegyelem ruhái - az öltözettel kapcsolatos jelképek a Bibliában

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: