NÁTÁN LERÁNTJA A LEPLET

Dávid egy egész éven át csalással palástolta bűnét. Látszólag nem vetődött rá a gyilkosság gyanúja. A bűn kőkeménnyé dermesztette a szívét, Isten azonban elküldte Nátánt, hogy keménységét feltörje. Ahelyett, hogy Nátán azonnal leleplezte volna Dávid vétkét – amivel magára szabadította volna az uralkodó haragját és kockára tette volna a saját életét –, az igazságot példázatba burkolva közölte.

Olvassuk el a történetet és annak magyarázatát 2Sám 12:1-12 verseiben! Jézus is gyakran mondott példázatokat. Milyen előnyei vannak ennek a módszernek? Miért volt célravezetőbb, sőt szükségesebb ez a megközelítés Dávid esetében, ha figyelembe vesszük az állapotát?

Alig néhány verset tesz ki Nátán története, de fontos tanulság rejlik benne arról, hogyan lehet hatni a bűntől megkeményedett szívre. Először is, Nátán nem vádaskodva lép Dávid elé, hanem alázattal, diplomatikusan kéri a segítségét. Dávid szívét megkeményítette a bűn, de az igazságérzete még nem halt el teljesen. Másodszor, azzal, hogy Nátán példázatba bujtatta az igazságot, áttört a király védelmi vonalán. Harmadszor pedig, a próféta megközelítési módja felkeltette Dávid figyelmét, és közben nem az volt az érzése, hogy ítélkeznek felette. Mi lett az eredménye? A király önmaga felett mondta ki az ítéletet.

„Te vagy az az ember!” (7. vers) – Nátán szavai áttörték az önámítás fátylát, amibe Dávid burkolózott. A király így kiáltott fel: „Vétkeztem az Úr ellen!” A válasz nem késlekedett: „Az Úr is elvette a te bűnödet” (13. vers). Miért tudta az Úr elvenni vagy elfedezni Dávid bűnét? Lásd 1Jn 1:9!

Dávid bűnét ugyan elvette Isten, de a bűnös kapcsolatból született gyermek meghalt. A király számára keserűbb lehetett ez a tragédia, mintha neki magának kellett volna meghalnia. Drága köntöseit levette, helyettük felöltötte az alázat és a gyász ruháit. Bűnbánattal borult a földre Isten előtt, úgy könyörgött gyermeke életéért. A kicsi halálhíre viszont olyan reakciót váltott ki belőle, ami igencsak meglepte tanácsadóit. Felkelt, megfürdött, átöltözött. Isten felkentje ismét bekente magát olajjal, és úgy ment tisztelni Istent. Tetteivel valójában azt mutatta be, hogyan enged szabad utat Isten helyreállító munkájának az, aki őszintén megbánta bűneit. Először is Isten felemeli az összetört bűnöst, magához vonja, utána pedig lemossa róla vétke terhét, majd feladja rá igazságának palástját. Végül megkeni Lelkének olajával, hogy a hívő kellőképpen imádhassa Őt. Dávid bűnesete a fürdőnél kezdődik és ott is végződik. Az utóbbi alkalom viszont már nem a bűn előfutára, inkább a megtisztult szív jele volt.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 2. negyedév

A kegyelem ruhái - az öltözettel kapcsolatos jelképek a Bibliában

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: