ZSÁKRUHA

Az Illéssel kapcsolatos történetekben más szereplők esetében is megemlítenek ruhadarabokat.

Akháb, Izráel királya meg akart vásárolni egy szőlőskertet a palotája szomszédságában, ami a Jezréelből való Nábóté volt. Jézabel értesült róla, hogy Nábót nem hajlandó eladni a családja örökségét, ezért rettenetes haragra gerjedt. Agyafúrt tervet eszelt ki a tulajdonjog megszerzésére. Nábót halála után Akháb éppen birtokba akarta venni a szőlőt, de nem sejtette, hogy Isten éppen hozzá küldte Illést.

„És szólj néki, ezt mondván: Így szól az Úr: Nemde megölted-é és nemde el is foglaltad-é? És szólj néki, mondván: Ezt mondja az Úr: Ugyanazon a helyen, ahol felnyalták az ebek Nábót vérét, ebek nyalják fel a te véredet is” (1Kir 21:19)!

Igen erős nyomás nehezedhetett Illésre, amikor több ízben is súlyos dolgok ügyében kellett szembeszállnia Akhábbal, és a próféta általában erősen, készséggel hajtotta végre az Úr parancsát, pedig jól tudta, hogy veszélyben forog az élete. Ekkor Isten ítéletét kellett közölnie a királlyal, aminek részét képezte az is, hogy majd a kutyák nyalják fel a vérét.

Hogyan értsük Akháb reakcióját 1Kir 21:21-29 szakaszában, tekintettel arra, amit a versek alapján megtudunk róla?

Amikor Akháb meghallotta a próféta szavait, komolyan megalázta magát az Úr előtt (1Kir 21:27). Megszaggatta a ruháit, zsákruhát öltött és nem evett. A fejezet hátralévő részéből arra következtethetünk, hogy őszinte lehetett a bűnbánata és alázata. A ruha megszaggatása akkoriban a rémület és a bánat általános kifejezési módja volt. A király ezzel mutatta, hogy valóban elfogadta Illés üzenetének igazát. A szakaszból azonban már nem derül ki, hogy bűnbánata mennyire volt mély és tartós. Ruhájának megszaggatása viszont kétségkívül mutatja, hogy abban a pillanatban szíve őszinte volt.

„Mert az Isten szerint való szomorúság üdvösségre való megbánhatatlan megtérést szerez; a világ szerint való szomorúság pedig halált szerez” (2Kor 7:10). Olvassuk el ennek a versnek a szövegkörnyezetét is! Miről beszélt itt Pál, és figyelmeztetése hogyan vonatkozik a mi életünkre is?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 2. negyedév

A kegyelem ruhái - az öltözettel kapcsolatos jelképek a Bibliában

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: