„HALK ÉS SZELÍD HANG”

Illés történetéről Királyok első és második könyve számol be. Olvashatunk itt olyan esetekről, amelyekben a próféta bátran kiállt a király elé, pedig veszélyben forgott az élete. Egy említésre méltó kivétel volt csupán, amikor a gonosz királyné fenyegetéséről értesülve, életét mentve elfutott.

Királyok első könyve 18. fejezetében Illés szavára tűz szállt le az égből a Kármel hegyére, megölette Baál papjait és figyelmeztette Akhábot, hogy hamarosan elered az eső. Az Úr ereje szállt rá, és miután nekigyürkőzött, vagy 30 kilométert futott a király szekere előtt Jezréelig.

A következő fejezetben azonban Isten embere egészen más fényben tűnik fel.

Mi a tanulsága 1Kir 19:1-4 szakaszának arról, hogy korábban bármilyen is volt a kapcsolatunk Istennel, vagy akármilyen hitbeli győzelmet arattunk azelőtt, mindannyian kerülhetünk mély lelki hullámvölgybe?

Az Úr nem zárta le Illés történetét, még az elég keserű és érzelemtől túlfűtött imája után sem. Újabb erőteljes bizonyítékát adta, hogy továbbra is szereti és figyel az életére.

Olvassuk el 1Kir 19:5-19 szakaszát! Mi volt a jelentősége annak, hogy Illés a palástjával befedte az arcát?

Érdekes, Illés nem takarta el az arcát a köpenyével, amikor nagy szél kerekedett, megrengett a föld és jött a tűz, csak az késztette rá, hogy az Úr megjelent és „halk és szelíd” hangon szólt hozzá. A próféta válaszában keveredett a félelem, a tisztelet és az önvédelem. Meg kellett tanulnia ezáltal, hogy bármilyen hatalmasak és megindítóak is ezek az erők, önmagukban nem tudnak igazi képet adni Isten Lelkéről. Illés hallotta, amint az Úr halkan és finoman elmondta neki, mit kell tennie, ő pedig engedelmeskedett a hangnak.

Hogyan ismerhetjük fel, ha az Úr szól hozzánk? Ám talán még fontosabb kérdés, hogy vajon engedelmeskedünk-e annak, amit hallunk, vagy pedig inkább elhallgattatjuk a „halk és szelíd” hangot, ami a szívünkhöz szól? Mit tudhatunk meg önmagunkról a válaszunk alapján?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 2. negyedév

A kegyelem ruhái - az öltözettel kapcsolatos jelképek a Bibliában

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: