FŐPAPUNK, JÉZUS

„Lévén annakokáért nagy főpapunk, aki áthatolt az egeken, Jézus, az Istennek Fia, ragaszkodjunk vallásunkhoz. Mert nem olyan főpapunk van, aki nem tudna megindulni gyarlóságainkon, hanem aki megkísértetett mindenekben, hozzánk hasonlóan, kivéve a bűnt” (Zsid 4:14-15). Milyen reményt és ígéretet találunk ebben a két versben, amit a saját életünkben, a kísértésekkel való küzdelmeinkben is alkalmazhatunk?

Főpapunk, Krisztus ma a mennyei szentélyben végzi szolgálatát, és bizonyos értelemben a szíve fölött viseli a hósent is. Mivel pedig „ő mindenkor él, hogy esedezzék” értünk (Zsid 7:25, új prot. ford.), fontos vigaszt találnunk abban a gondolatban, hogy Főpapunk nem marad közömbös problémáink, fájdalmaink és kísértéseink láttán. Áronhoz hasonlóan Jézus is élt emberként, számára sem volt ismeretlen a megpróbáltatás, a nehézség és a kísértés, amivel az egész emberi család találkozik. Árontól eltérően viszont Ő nem követett el bűnt, ami lényeges különbség. Bűntelensége miatt két nagyszerű ígéretre is számot tarthatunk: 1) hit által megkaphatjuk igazságának palástját, és ezért tudhatjuk, hogy tökéletesen állhatunk meg Isten előtt; 2) erőt kaphatunk legyőzni a kísértést, mint ahogy Jézus is győzött a kísértések felett.

Milyen ígéreteket találunk Zsid 8:10-13 verseiben, és hogyan kellene ezeknek megmutatkozni az életünkben?

Itt mindkét vetületét láthatjuk annak, hogy mit jelent a Krisztusban nyerhető megváltás, az igazság palástja. Csodálatos ígéret, hogy az Úr irgalmas lesz „gonoszságaikkal szemben, és bűneikről” nem emlékezik meg többé (12. vers, új prot. ford.). Azokra vonatkozik ez, akik hittel átadták magukat Jézusnak és kérték az új szövetség ígéretét, akiknek szívébe van írva Isten törvénye, amit be is tartanak. Nem mintha így akarnák megváltásukat biztosítani, hanem mert már üdvösséget nyertek. Krisztus igazságába öltözve ezt az igazságot valósítják meg az életükben. Ez az új szövetség szíve, lelke.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 2. negyedév

A kegyelem ruhái - az öltözettel kapcsolatos jelképek a Bibliában

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: