PAPI RUHÁK

„Ezek pedig a ruhák, amelyeket készítsenek; hósen, efód, palást, kockás köntös, süveg és öv. És csináljanak szent ruhákat Áronnak a te atyádfiának, és az ő fiainak, hogy papjaim legyenek” (2Móz 28:4).

A földi szentélyszolgálat tanulmányozása során kitűnik, hogy nem lehetett szerepe véletlennek. Isten határozott útmutatást adott a papoknak feladatukkal kapcsolatban. Ez megnyilvánult az öltözetükben is. Mindent pontosan az isteni parancs szerint kellett tenniük.

Olvassuk el Mózes második könyve 28. fejezetében azoknak a ruháknak a leírását, amelyeket Áron, a főpap, valamint általában a papok számára kellett elkészíteni. Anélkül, hogy elvesznénk a részletek bonyolult szövevényében, általánosságban véve milyen lelki tanulságot vonhatunk le?

„Isten a papi öltözetek mintáját a hegyen mutatta meg Mózesnek. Pontos leírást adott minden egyes darabról, amit a főpapnak viselnie kellett, valamint az elkészítés módjáról. E ruhadarabokat a legkomolyabb célra szentelték, Jézus Krisztus nagyszerű jellemének előképeiként szolgáltak. Dicsőséggel és szépséggel övezték a papot, tisztének méltóságát mutatva. Amikor a pap felöltötte e darabokat és Izráel képviselőjeként megjelent, ruhái azt a dicsőséget szimbolizálták, amit Isten választott népének kell a világ előtt bemutatnia” (Ellen G. White: The Youth’s Instructor. 1900. június 7.).

Az évszázadok során rengeteget írtak már arról, hogy mit is szimbolizálhatott, jelenthetett minden szín, anyag és kő. Összességükben azonban az igazi kép, az igazi Főpap, Jézus tökéletességét, szentségét, szépségét és méltóságát jelképezték, azét, aki most a mennyei szentélyben végzi szolgálatát (Zsid 8:1-2).

Figyeljük meg a következő versekben azt is, hogy a papok különböző dolgokat hordoztak, ill. viseltek (2Móz 28:12, 29, 30, 38, 42). A megváltási tervben természetesen központi szerepe van annak, amit a papság és a szentély szimbolizált, annak, hogy Jézus, a Helyettesünk magára vette bűneinket, valamint az értük járó büntetést. Mindennek előrevetítette a képét a szentélyszolgálat és a papok öltözéke – Jézus értünk végbevitt tetteit és jellemét szimbolizálva.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 2. negyedév

A kegyelem ruhái - az öltözettel kapcsolatos jelképek a Bibliában

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: