TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

Ellen G. White: Pátriárkák és próféták. Budapest, 1993, Advent Kiadó. „Visszatérés”, „József Egyiptomban” és „József és testvérei” c. fejezetei, 163–199. o.

„József a rá váró bajokról mit sem sejtve, vidáman közeledett, hogy a hosszú, fárasztó út után testvéreit köszöntse. Bátyjai durván bántak vele. Elmondta nekik, mi járatban van, ők azonban válaszra sem méltatták. József megrémült haragos tekintetük láttán… Képmutatással vádolták. Miközben hangot adtak irigy érzéseiknek, Sátán uralta gondolataikat. Semmi szánalom, szeretet nem volt bennük öccsük iránt. Lerángatták róla a tarka kabátot, ami apjuk szeretetét jelképezte és irigységüket felszította” (Ellen G. White: The Spirit of Prophecy. 1. köt. 128–129. o.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Még milyen „cifra ruhák” létezhetnek? A világnak mely dolgai után sóvároghatunk, amelyeket azonban előbb-utóbb könnyen le lehet tépni rólunk és „vérbe lehet mártani”? Hányféle világi megtiszteltetés létezik, amit olyan fontosnak tartunk, pedig végeredményben jelentéktelenek?

2. Gondoljunk a heti tanulmányunk témájára, majd olvassuk el 1Móz 45:22 versét! Milyen érdekességre figyelünk fel?

3. Bizonyos szempontból Józsefet Krisztus előképének is tartjuk. Ismételjük át történetét, és keressünk párhuzamokat közöttük!

4. A testvérek kétségkívül nagyon megbánták cselekedeteiket. Nem tudni, mit kezdett az apa a véres ruhával, talán eltette, mivel szeretett fiára emlékeztette. Képzeljük el, mit érezhettek a testvérek, amikor csak megpillantották azt, ami egykor irigységük szimbóluma volt, később pedig már vétküket szimbolizálta. Hogyan tanulhatunk meg gondolkodni, mielőtt cselekednénk, nehogy elhamarkodottan járjunk el? Mennyire másként alakulhatott volna ez a történet, ha a fiúk is igazán ismerik apjuk Istenét! Ha megtanultak volna imádkozni, énüknek meghalni, hittel és engedelmesen meghajolni az Úr előtt, nem fajultak volna el ennyire a dolgok. Mennyi fájdalomtól és szenvedéstől menekültek volna meg! Mi védhet meg attól, hogy mi is hasonló csapdába essünk?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 2. negyedév

A kegyelem ruhái - az öltözettel kapcsolatos jelképek a Bibliában

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: