JÓZSEF ÉS TESTVÉREI

A testvérek közötti vetélkedés már önmagában is elég rossz, még a hagyományokhoz leginkább ragaszkodó családokban is. Ebben a vegyes felállásban azonban gennyes fekélyként hatott, mert olyan összetevőkkel keveredett, mint a gyűlölet, a féltékenység, a kivételezés meg a büszkeség, és mindez együtt végül katasztrófához vezetett. Azt is megállapíthatjuk, hogy József testvérei nem voltak éppen jó fiúk.

Mit tudhatunk meg a testvérek jelleméről Mózes első könyve 34. fejezetéből?

Meg kell még említeni József álmait is (1Móz 37:5-11), amelyekben az egész család engedelmesen meghajol előtte. Az álmokat hallva tovább fokozódott a testvérek ellenérzése, akik addig sem igen szerették öccsüket. Éppen erről olvashatunk 1Móz 37:8 versében. Ez azonban még nem minden.

Mi rontott még a fivérek viszonyán 1Móz 37:2 verse szerint?

Az árulkodókat általában nem szeretik. Minél több rosszat tettek József bátyjai, annál kevésbé örültek, hogy öccsük beszámolt az apjuknak viselt dolgaikról. Konkrétan nem tudjuk meg a szakaszból, mi mindent műveltek, a korábbiak ismeretében azonban bizonyára olyasmit, amit helyre kellett tenni, még mielőtt nagyobb szégyent, gyalázatot hoztak volna magukra és a családra.

A legszámottevőbb tényező mégis az lehetett, amiről a Biblia így ír: „Izráel pedig minden fiánál inkább szereti vala Józsefet” (1Móz 37:3). A testvérek nem voltak ostobák, nyilván feltűnt nekik apjuk részrehajlása, ami minden bizonnyal tovább mérgezhette az amúgy is feszült helyzetet.

Nincs mentség arra, amit a testvérek Józseffel tettek, de a háttér ismeretében jobban el tudjuk képzelni, hogy mi vezetett el odáig.

Bizonyos mértékig mindannyian a körülményeink foglyai vagyunk. Olyan dolgok történnek velünk, amelyekbe nincs beleszólásunk. A kérdés csupán az, mit váltanak ki belőlünk az adott helyzetek. Vajon nyomás hatására hajlandóak vagyunk feláldozni az elveinket, vagy minden körülmény között az elveink vezetnek?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2011. 2. negyedév

A kegyelem ruhái - az öltözettel kapcsolatos jelképek a Bibliában

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: