EGY CSALÁD TRAGÉDIÁJÁNAK EREDETE

Köztudott, hogy az élet dolgai nem hermetikusan lezárva, egymástól elkülönített, különböző kategóriákban és adagokban érkeznek. Szinte minden hat mindenre. Einstein relativitáselmélete szerint az univerzumban az anyagok a gravitáció erejével vonzanak minden más anyagot. Ezek alapján tehát a testünk nemcsak a szomszédunkra fejt ki gravitációs vonzást, hanem a napra és a teremtett világban minden egyébre.

Ahhoz persze nincs szükségünk fizikaleckére, hogy felismerjük: az egyik ember tettei, cselekedetei gyökeresen, sőt, akár tragikus módon is hathatnak másokra, még több nemzedékkel később is. Kik és hol vagyunk, és miért éppen ott – bizonyos mértékig olyan embereknek a tettein múlt, akik a hatókörünkön teljesen kívül esnek. Éppen ezért, milyen fontos az óvatosság szavainkkal és tetteinkkel kapcsolatban, hiszen ki láthatná előre a rövid és hosszú távú következményeket (legyenek akár jók, akár rosszak)!?

Olvassuk el Mózes első könyve 24. fejezetét és 29:20-21 verseit! Mit mondhatunk az itt formálódó családról? Mi a tanulság azoknak a szokásoknak követését illetően, amelyek a világban elfogadottak, de az igazság elveivel ellentétben állnak? Miért sodorhatnak bajba?

„Jákób bűne, valamint az események sora, amelyekhez ez a bűn vezetett, rossz befolyást árasztott, és hatása keserű gyümölcsöt érlelt fiai jellemében és életében. Amikor fiai felnőttek, súlyos hibák fejlődtek ki bennük. A családban megmutatkoztak a többnejűség következményei. Ez az iszonyú bűn kiszáríthatja a szeretet forrását, és hatására meglazulnak a legszentebb kötelékek. Az anyák féltékenysége megkeserítette a családi kapcsolatot. A gyermekek egymással versengve, irányítást nem tűrve nőttek fel, és az apa életét aggódás és fájdalom árnyékolta be” (Ellen G. White: Pátriárkák és próféták. Budapest, 1993, Advent Kiadó. 167. o.).

Mi mindent kaptunk örökségként, amibe nem volt beleszólásunk? Hosszú listát írhatnánk, nem igaz? Most pedig gondoljunk olyan fontos döntésekre, amelyeket mostanában kell meghoznunk! Tegyük fel magunknak a kérdést: hogyan hatnak a döntéseink másokra, és valóban ilyen következményeket szeretnénk?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 2. negyedév

A kegyelem ruhái - az öltözettel kapcsolatos jelképek a Bibliában

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: