A tarka kabát

SZOMBAT DÉLUTÁN

E HETI TANULMÁNYUNK: 1Mózes 29:21–30:24; 34; 37; 42:13; 1Korinthus 9:24-26

„Izráel pedig minden fiánál inkább szereti vala Józsefet, mivelhogy vén korában nemzette vala őt; és cifra ruhát csináltat vala néki” (1Móz 37:3).

Ennek a történetnek a gyökere Mózes első könyve 29. fejezetéhez nyúlik viszsza, ahol Jákóbról, a feleségeiről és az ágyasairól olvashatunk. Egy apa, négy anya és vagy egy tucatnyi gyerek – nem kell prófétának lenni ahhoz, hogy előre megjósoljuk, milyen rosszul működik és szerencsétlen lesz ez a család. Mennyivel jobb lett volna, ha Jákób követi a legősibb, az Édenből eredő mintát: egy férj és egy feleség! Minden korban, minden család számára ez az ideális modell.

Ahogy azonban az előzőekben már megállapítottuk, Isten szabadnak teremtett, amivel együtt jár a rossz választásának szabadsága is. A „cifra ruha” valószínűleg tekinthető a Jákób által elkövetett hibák szimbólumának, és a történeten keresztül bepillanthatunk abba is, hogyan vezethet el egyetlen hiba a következőhöz, majd a következőhöz, amíg végül az ember már egyáltalán nem lehet hatással a végkifejletre.

Mennyivel jobb, ha a bűnt már csírájában elfojtjuk, még mielőtt felemésztene minket és mindazokat, akiket szeretünk!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 2. negyedév

A kegyelem ruhái - az öltözettel kapcsolatos jelképek a Bibliában

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: