TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

Ellen G. White: Pátriárkák és próféták. Budapest, 1993, Advent Kiadó. „A teremtés”; „Kísértés és bukás”, „A megváltás terve” c. fejezetei, 18–44. o.

„Amikor Isten a szent Édenben elhelyezte ősszüleinket, az ártatlanság fehér ruháját viselték… Semmiféle emberi találmány nem helyettesítheti az ártatlanság elveszett öltözetét… Kizárólag a Krisztus által rendelkezésünkre bocsátott palástban jelenhetünk meg Isten színe előtt. Az Úr minden bűnbánó hívőre ráadja ezt az öltözetet, Krisztus igazságának palástját… Ebben a mennyei szövőszéken készült köntösben egyetlen ember szőtte szál sincs. Az ember Krisztus jelleme tökéletes volt, és ezt a jellemet ajánlja fel nekünk” (Ellen G. White: Maranatha. 78. o.).

„Az Úr Jézus Krisztus öltözetet készített, saját igazságának palástját, amit minden megtérő hívőre ráborít, aki hit által kész elfogadni azt… Majd pedig amikor az Úr rátekint a hívő bűnösre, nem a testét borító fügefaleveleket látja, hanem saját igazságának palástját” (Ellen G. White: Advent Review and Sabbath Herald. 1898. nov. 15.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Milyen csatornán át férkőzött az ördög Éva lelkéhez, amivel előidézte bukását? Hogyan tudja ugyanezt ma is felhasználni?

2. Foglalkozzunk még az édeni esetben a mezítelenség kérdésével! Még mire következtethetünk ebből, ami segít megérteni az ott történteket?

3. Olvassuk el ismét az előbbi két White idézetet! Hogyan mutatkozik meg az evangélium csodálatos igazsága ezekben a gondolatokban is?

4. Zsid 5:14 versében ez áll: „Az érettkorúaknak pedig kemény eledel való, mint akiknek mivoltuknál fogva gyakorlottak az érzékeik a jó és rossz között való különbségtételre.” Foglalkozzunk még a gonoszság kérdésével! Mit jelent a „rossz” szó? Változatlan, állandó, vagy pedig itt egy viszonylagos fogalomra gondolhatunk, abban az értelemben, hogy egyes helyeken rossznak tartják azt, amit másutt jónak neveznek, vagy amit valahol korábban rossznak tartottak, azt később már nem mondják annak? Mennyire hat maga a társadalom arra, hogy mit tartanak jónak, ill. rossznak? Hogyan lehetünk képesek az adott kultúránktól függetlenül, biztosan tudni, hogy mi helyes vagy helytelen? Miként értsük Ézs 5:20 versét: „Jaj azoknak, akik a gonoszt jónak mondják és a jót gonosznak; akik a sötétséget világossággá s a világosságot sötétséggé teszik, és teszik a keserűt édessé, s az édest keserűvé!”


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 2. negyedév

A kegyelem ruhái - az öltözettel kapcsolatos jelképek a Bibliában

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: