A PRÓBA

A múlt heti tanulmányunkban beszéltünk egy lényeges igazságról, arról, hogy Isten minden erkölcsi teremtményének szabadságot enged. E szabadság nélkül is tehetnének olyasmit, amit erkölcsösnek mondhatnánk, mint például ahogy a ház riasztóberendezése véd a bűncselekményektől, mégis, ugyan ki nevezhetné erkölcsösnek a riasztót? Hasonlóképpen azokat a lényeket sem lehetne erkölcsösnek tartani, akiknek nincs választásuk, kizárólag jót képesek tenni. Tehát, csakis az lehet erkölcsös, aki szabad. Ádámot és Évát egyszerű próba elé állította Isten, hogy lássa, szabadságukban vajon engedelmeskednek-e neki. Bizonyos értelemben ez volt a próbaideje a szabad teremtményeknek. Ekkor kellett megmutatniuk, hogy a kapott szabadságukban helyesen fognak cselekedni.

Olvassunk 1Móz 2:15-17 verseiben a próbáról, amit Ádámnak (és végeredményben Évának) ki kellett állni! Gondoljunk arra, hogy milyen környezetben voltak akkor! Bűnük így miért mondható még inkább égbekiáltónak?

Figyeljük meg jól, hogy mit mondott Sátán Évának 1Móz 3:1-4 verseiben! Milyen igazságot kevert a hazugságai közé?

Érdekes, hogy a fa „jó és gonosz” is volt! Isten nyilván nem akarta Ádámot és Évát megfosztani a jótól, hiszen az általa teremtett egész világ – beleértve az első emberpárt is – jó, mi több, „igen jó” (1Móz 1:31) volt. Az Úr csupán a gonoszság megismerésétől kívánta megkímélni őket, amit nem nehéz megérteni, ugye? Még bűnös világunkban is melyik szülő ne akarná megvédeni gyerekeit attól, hogy megismerjék a rosszat? Mennyivel inkább óvni akarta Isten Ádámot és Évát a gonosztól és annak az ismeretétől, aminek következtében elveszítik fényruhájukat és megtudják, mi a szégyen, a szenvedés meg a halál!

A gonoszság nem mindig mutatkozik meg a maga valójában, hiszen akkor könnyű volna meglátni, felismerni és általában elkerülni. (Utalhatnánk itt a sorozatgyilkosokra és egyebekre.) A rossznak vannak nagyon is rejtett, burkolt megnyilvánulásai. Milyen példákat mondhatunk? Hogyan tanulhatjuk meg felismerni különböző formáit, hogy azután védekezhessünk ellenük?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 2. negyedév

A kegyelem ruhái - az öltözettel kapcsolatos jelképek a Bibliában

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: