TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

Ellen White: Jézushoz vezető út. Budapest, 2008, Advent Irodalmi Műhely. „Hit és elfogadás” c. fejezet, 38–42. o.

„A törvény megköveteli az igazságot – az igazságos életet, a tökéletes jellemet. Persze az emberek ezt nem tudják megadni a törvénynek. Az emberek nem tudnak eleget tenni Isten szent törvénye követelményeinek. Krisztus azonban, aki emberként jött el a földre, szent életet élt és tökéletes jellemet fejlesztett ki, ingyen, ajándékként felajánlja ezeket mindazoknak, akik meg akarják kapni. Élete kezeskedik az emberek életéért. Így Isten béketűrése útján az övék lesz a múltban elkövetett bűneik bocsánata. Sőt még több is, mint ez. Krisztus ugyanis átitatja az embereket Isten tulajdonságaival. Az emberi jellemet az isteni jellem hasonlósága szerint építi fel, lelki erővel és szépséggel ruházza fel az embereket. Így a törvény igazi igazságossága beteljesedik a Krisztusban hívőkben. Érvényes Istennek az a szava, ’hogy igaz legyen Ő és megigazítsa azt, aki a Jézus hitéből való’ (Róm 3:26)” (Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 1989, Advent Kiadó. 670–671. o.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Olvassuk el ismét az előbbi White idézetet! Fejezzük ki a saját szavainkkal a benne szereplő gondolatokat! Beszéljünk a csoportban erről! Melyek voltak a legfontosabb pontok?

A csoportban beszélgessünk a keddi rész utolsó kérdéséről!

2. „Mi pedig mindnyájan, akik födetlen arccal tükrözzük vissza az Úr dicsőségét, a dicsőségben fokról-fokra hozzá hasonlóvá változunk át, az Úr Lelke által” (2Kor 3:18, SZIT). Mit jelent az, hogy visszatükrözzük „az Úr dicsőségét”?

3. Vannak olyan hívők, akik sokat küzdenek az üdvbizonyosság gondolatával. Hogyan értsük az üdvbizonyosságot? Mit jelent? Miben találhatjuk meg? Mennyiben segít a választ megkapni az a gondolat, hogy a mennyei szövőszéken készült igazság palástjában nincs egyetlen ember szőtte szál sem? Honnan tudhatjuk, hogy nem elbizakodottság, ha van üdvbizonyosságunk?

4. Miért olyan fontos teológiai szempontból különbséget tenni aközött, amit Krisztus értünk tett már abban a pillanatban, amikor hit által igényeljük, amikor megigazít és megbocsát, valamint aközött, amit az életünkben végbevisz? Milyen veszéllyel jár, ha nem figyelünk a különbségre?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 2. negyedév

A kegyelem ruhái - az öltözettel kapcsolatos jelképek a Bibliában

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: