TÖRVÉNY NÉLKÜL

Egy lelkész a gyülekezete előtt kijelentette: „Jézus Krisztus megváltoztatta az életem. Egészen új, más ember lettem, mint azelőtt voltam. Mégis, azután, hogy 25 éve keresztény vagyok, saját tapasztalatomból kétséget kizáróan megtanultam a következőt, amit Isten Igéjének a próbája és ítélete alá is vetettem. Tehát, ha végül üdvösségre jutok, ha valóban a végsőkig kitartok, amire Jézus bíztat, és ott lehetek majd Isten örök országában, akkor számomra egyáltalán nem kétséges, hogy ez csak azért történhet, mert Krisztusnak a mennyei szövőszéken készült igazsága palástként teljesen beborít. Képes lehetek győzni a bűn felett, és Isten kegyelme által már sok győzelmet arattam is. A jellembeli fogyatkozások leküzdése is lehetséges, és Isten kegyelme által többet le is küzdöttem. Az is megtanulható, hogy mindenféle embert szeretni tudjunk, még az ellenségeket is, és Isten kegyelme által ezt is tanulom. Mindezzel együtt azonban tudom, hogy ez még távolról sem elegendő. Ha nem fedezne be Jézus igazsága – amit hit által nyerhetek el, nem pedig azzal, hogy a törvényt betartom –, akkor az ezer esztendő végén kiállhatnátok a szent város falára, és onnan integethetnétek le nekem, mert én biztosan nem lennék, nem lehetnék ott veletek.”

Olvassuk el Róm 3:21-31 verseit! Mit mond itt Pál, és a szakaszban foglaltak mennyire csengenek egybe az imént idézett lelkész gondolataival?

Itt ugyan az apostol egy bizonyos csoportnak ír, akiket egy konkrét kérdés foglalkoztatott, de mondandójának lényege éppúgy szól a zsidóknak, mint a pogányoknak, a törvény örökérvényűségét elfogadó adventisták számára pedig különösen fontos. Mivel bűnösök vagyunk, szükségünk van rá, hogy a „törvény nélkül” megjelent üdvözítő igazság palástként ránk boruljon. Más szóval tehát ez Jézus igazsága, az Ő életének igazsága, „a Jézus Krisztusban való váltság.” Jézusban van a megváltás, benne találhatjuk meg, nem pedig önmagunkban, vagy abban, ahogy a törvénynek eleget teszünk, és a megváltást hit által nyerhetjük el.

Milyen tapasztalatokat szereztünk a törvény betartása terén? Éreztük már úgy, hogy az engedelmesség érdekében tett legnagyobb erőfeszítéseink révén igazzá válhatunk Isten előtt? Mi minden következik a válaszunkból? Beszélgessünk erről a kérdésről és a válaszainkról szombaton a csoportban!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 2. negyedév

A kegyelem ruhái - az öltözettel kapcsolatos jelképek a Bibliában

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: