REMÉNYSÉG ÉS BIZALOM ISTENBEN

„Legyetek erősek és bátor szívűek mind, akik az Úrban reménykedtek" (Zsolt 31:25, új prot. ford.)! Milyen okunk van arra, hogy az Úrban reménykedjünk?

Vizsgálatok igazolják, hogy a lelki egészség szempontjából döntő tényező a reménység. Például sokkal nagyobb a reménykedő túszok túlélési esélye. A remény óriás hajtóerő, a szellemi és fizikai kitartás forrása. A legtöbb depresszió elleni kezelés eredményre vezet azoknál a betegeknél, akik hiszik, hogy jelentősen javulhat kedélyállapotuk és lehet segíteni rajtuk. Gyakran azokat kínozza depresszió és aggodalom, akiknek az életszemlélete pesszimista, akik állandóan katasztrófától tartanak és nem reménykednek. Óriási változást eredményezhet a lelki szemléletmódban, ha az ember megtanul a reménységre építeni.

Itt azonban sokkal többről van szó, mint amikor az ember általánosságban véve reméli, hogy bármilyen nehézséggel is kelljen szembenéznie, végül majd jóra fordul a helyzet. A vallási értelemben vett reménység a véges dolgok síkja fölé emelkedve az örökkévalóságra összpontosít. Olyan valóságokra, igazságokra és ígéretekre mutat, amelyeket a világ önmagában és önmagától sosem kínálhat. Ez olyan reménység, amit a Teremtő Istenben találhatunk, aki egyedül képes megadni azt, amit a világon más nem kínálhat fel.

Mt 26:36-44 szakaszát olvasva mit tanulhatunk Jézus példájából az Isten iránti bizalomról még a rettenetes időkben is?

Ez a rész a Megváltó csüggedését mutatja be. Gondosan megválasztott szavak írják le Jézus fájdalmas érzéseit, gyötrődését, felettébb nagy szomorúságát. A mélyen lesújtott Megváltó, akire nem figyeltek oda a barátai, nemcsak térdre borult, hanem arcra esve kérte az Atyát, hogy könnyítsen helyzetén. Nem érzett enyhülést, így újból és újból kérte az Atyát. Figyeljük meg azonban: minden alkalommal hozzáfűzte kéréséhez, hogy legyen meg Isten akarata. Végső soron Jézus az Atyába vetette teljes bizalmát. Függetlenül attól, hogy mi fog történni, az Isten előtti teljes meghajlásra törekedett. Ez jellemezte Jézust, és nekünk is hasonlóan kell tennünk.

Könnyű bízni az Úrban, ha minden jól megy; de hogyan tanulhatunk meg nehézségek között is bízni benne? Hogyan tehetünk szert olyan bizalomra, ami akkor is rendületlen marad, ha imáinkra nem a kívánságunk szerinti választ kapjuk?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 1. negyedév

Jézus sírt - a Biblia és az emberi érzelmek

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: