JÉZUS ÉS AZ IMÁDSÁG

Mit tudhatunk meg Jézus imádkozási szokásairól Mk 1:21-35 és Lk 4:31-42 szakaszaiból? Miért szükséges az ima?

Jézus a kapernaumi zsinagógába ment szombaton. A Szentírásból tanította az ámulva figyelő embereket, akik láthatták hatalmának megnyilvánulását és azt, amint meggyógyította a megszállott férfit. A szertartást követően Jézus a tanítványokkal együtt elment Péter és András házába, ahol meggyógyította Péter anyósát. Napnyugtakor sokan („az egész város", Mk 1:33) Jézus köré gyűltek, és mindenféle betegségben szenvedőket, megszállottakat vittek hozzá.

„Kapernaum soha azelőtt nem látott ilyen napot. Mindenünnen a győzelem és a szabadulás kiáltásai hallatszottak. Jézus abba sem hagyta a munkát, amíg az utolsó szenvedő meg nem szabadult. Késő éjszaka lett, mire a tömeg eloszlott, és Simon házára csend ereszkedett" (Ellen G. White: Lift Him Up. 86. o.).

Kimerítő napja lehetett Jézusnak, a következő reggel mégsem aludt soká. Szüksége volt rá, hogy szoros kapcsolatban legyen az Atyával, tehát még virradat előtt felkelt, és egy magányos helyre ment imádkozni. Jézus, az Isten Fia, aki a világ kezdete előtt már az Atyával volt (Jn 17:5), aki teremtette az egész univerzumot (Jn 1:3), szükségét érezte annak, hogy imádkozzon? Figyelemreméltó gondolat! A stresszes napok után hajlamosak vagyunk elodázni az imádkozást és az Istennel való kapcsolat keresését. Pedig éppen a pszichológiai kimerültség perceiben van a legnagyobb szükségünk az ima és Isten Igéje nyugtató balzsamára! Jézus ezt jól tudta, és következetesen ápolta az Atyával való szoros kapcsolatot. Ha neki szüksége volt erre, mennyivel inkább igaz ez ránk! Az ima a jó közérzet és mentális egészség fontos kelléke. Sok mindent nem látunk tisztán az imádsággal és hatásával kapcsolatban, mint ahogy azt sem tudjuk, miért és milyen módon használ. Egy azonban biztos: Jézus imádkozásra biztat (Lk 18:1; 21:36; Róm 12:12). Ki ne érezte volna lelki és szellemi jó hatását annak, amikor az Igét olvasva és imádkozva az Úrnál időzött? Nem kell ahhoz megfejtenünk az ima titkait, hogy tudjuk, mennyire fontos az Istennel való szoros kapcsolathoz.

Milyen az imaéletünk? Mennyi időt töltünk az Ige olvasásával? Mivel tehetnénk az áhítatunk idejét tartalmasabbá, gazdagabbá, hogy valóban megváltozzon tőle az életünk? Fontos a bibliaolvasásra és az imádságra szánt idő, de nemcsak az időtartam számít. Még mire van szükség?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 1. negyedév

Jézus sírt - a Biblia és az emberi érzelmek

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: