JÁTÉKSZENVEDÉLY

Noha a Biblia nem szól kifejezetten a szerencsejáték ellen, nehéz lenne elképzelni Jézust vagy Pál apostolt Las Vegas szerencsebarlangjaiban, nem igaz? Pál apostol óva int „a pénz szerelme" ellen, ezt nevezi minden rossz gyökerének, ami miatt az emberek elfordulnak a hittől (1Tim 6:10). A gazdagság után áhítozók számára a szerencsejáték csapdává válhat, amivel Sátán tönkre akarja tenni az életüket.

Hogyan vonatkoztathatjuk a Mt 25:14-30 szakaszában olvasható példázat tanítását a szerencsejáték problémájára? Ne feledjük, az emberek túlnyomó többsége veszít a játékban!

A szerencsejátékokat a vesztesek tartják fenn. Azért virágzik ez az iparág, mert mindig sokkal több pénzt veszítenek, mint amennyit megnyernek. Mekkora az esélye például, hogy nyerjünk a lottón? Megdöbbentően kicsi! Valószínűbb, hogy villám csap belénk, mint hogy kihúzzuk a főnyereményt. A józan ész is arra késztethetne, hogy egyetlen fillért, egyetlen pillanatot se vesztegessünk hazárdjátékokra (végtére is a szerencsejáték-ipar csak azért maradhat fenn, mert mindig többen és többet veszítenek, mint ahányan és amennyit nyernek). Az emberek mégis kockáztatnak, először csak szórakozásból, majd idővel állandó kényszert érezve. Miért? Úgy tűnik, hogy a probléma gyökere az önértékeléssel kapcsolatos. Sokaknak különös örömet jelent, ha a nyerésről fantáziálnak. Akik nem nyernek, reménykednek, hogy legközelebb majd szerencsével járnak, ezért újból és újból kockáztatnak. Miután az összes pénzüket feltették, kölcsönkérnek, hazudnak, sőt sokan még lopnak is, hogy újabb „adaghoz" juthassanak e nem kémiai jellegű „kábítószerből". Azt gondolhatnánk, hogy gyülekezeteink tagjait nem kerítheti hatalmába a játékszenvedély, Ellen White azonban már az ő korában írt erről a problémáról. Nehogy azt higgyük, hogy ma, amikor a szerencsejáték mindenütt elérhető, gyülekezeti tagjainkat elkerüli a veszélye, hiszen pl. az internet akár az otthonunkba is behozhatja a kaszinót.

A játékszenvedélytől való szabaduláshoz több lépcsőn át vezet az út. Először is be kell ismernie az embernek, hogy súlyos problémával küzd. Majd azonnali hatállyal teljesen fel kell hagynia a játékkal, ugyanakkor (ha lehetséges) egy támogató csoportban kell menedéket keresnie, nehogy visszaessen. Nagyon fontos az állandó éberség és minden olyan hatás kerülése, ami ismét játékra késztetné. A visszaesés elkerülése érdekében az önbecsülést is erősíteni kell. A legfontosabb azonban állandó kapcsolatot tartani Istennel. Amikor kísértésekkel küzdünk, kapaszkodjunk a gyógyításra vonatkozó ígéretekbe!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: