SAUL DÁVID ELLENI IRIGYSÉGE – 1.

Az irigység mechanizmusának klasszikus példáját látjuk Saul és Dávid történetében. Saul volt a király, ő uralkodott a nép felett. A helyzet neki kedvezett, mégis teret engedett szívében az irigységnek, aminek hatására minden megváltozott. Vagy talán Saul eredetileg is olyan volt, mint amilyennek az irigység következtében láthattuk?

Saul eleinte hogyan viszonyult Dávidhoz? 1Sám 18:1-5

Cselekedeteiből arra következtethetünk, hogy először kedvelte, sőt a hadseregben magas rangra is emelte Dávidot. Egyértelmű, hogy Dávid a királyi udvar kegyeit élvezte, hiszen az uralkodó fia is megszerette.

Mitől változott meg a király érzése? 1Sám 18:6-9 Vajon miért reagálnak gyakran így az emberek?

Sámuel első könyve 18. fejezete a továbbiakban bemutatja, hogy mennyit ártott Saul féltékenysége. Különféle csalásokat, fondorlatokat vetett be, de mindhiába. Egyre jobban felfigyeltek az emberek arra, ami miatt Saul leginkább tartott Dávidtól. Az irigység negatív érzelmek láncolatát gerjeszti: önértékelési gondok, gyűlölet, gyanakvás, félelem, bűntudat és harag. Amint a fejezetben több helyen is olvashatjuk, Saul félt Dávidtól. Talán attól tartott, hogy elveszi tőle királyságát, vagy majd Dávidot tartják Izráel legnagyobb hősének. Leginkább azonban azért félt, „mert az Úr vele volt, Saultól pedig eltávozék" (12. vers).

Elég ok az aggodalomra, ha valakitől eltávozik az Úr, Saul félelmét azonban tovább növelte, hogy az Úr Dáviddal volt. Képtelen volt rá, hogy azt tegye, amit Gamáliel egy későbbi korban egyszerűen, logikusan megfogalmazott: „ha embertől van e tanács, vagy e dolog, semmivé lesz; ha pedig Istentől van, ti fel nem bonthatjátok azt" (ApCsel 5:38-39). Ha az Úr megáld valakit, felesleges irigykedni rá vagy a tönkretételén fáradozni. Isten továbbra is áldásaiban fogja részesíteni.

Mivel magyarázható Saul helytelen viselkedése? Hogyan viszonyulnak sokan ahhoz, akiről azt gondolják, hogy a pozíciójukat veszélyezteti? Vajon képesek vagyunk mindent letenni az Úr kezébe, vagy szívesebben forraljuk saját terveinket?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 1. negyedév

Jézus sírt - a Biblia és az emberi érzelmek

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: