TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

„Ha Isten törődik egy kis verébbel… mennyivel inkább törődik a Krisztus vérén megváltottakkal! Egyetlen embert drágábbnak tart az egész világnál. Jézus akkor is vállalta volna a Golgota szenvedését, ha csak egy embert válthatott volna meg országa számára. 'Ne féljetek azért; ti sok verebecskénél drágábbak vagytok' (Mt 10:31)" (Ellen G. White cikke, The Review and Herald. 1892. május 3.).

„Számtalan gazdag áldást szalasztunk el, mert nem keressük az Urat alázatosan. Ha őszinte szívvel fordulunk hozzá, és megkérjük, hogy mutassa meg hibáinkat, az Ige tükrében elénk tárja igazi képünket. Majd pedig, miután megláttuk magunkat olyannak, amilyennek Isten lát, ne menjünk tovább, megfeledkezve a valóságról. Figyeljük kritikus szemmel hibás jellemtulajdonságainkat, és kérjük Isten kegyelmét, hogy minél jobban hasonulhassunk az Igében bemutatott mintához" (Ellen G. White cikke, The Lake Union Herald. 1909. november. 3.)!

Ez a két idézet is segít megtalálni a helyes utat a kisebbségi érzés és az önteltség között. Olvassuk még el Róm 12:2-3 verseit azzal kapcsolatban, hogyan alakíthatunk ki helyes énképet magunkban!

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. A XX. században rengeteg vérontás történt, gondoljunk csak a tömeggyilkosságokra! Az eredetre vonatkozó darwini elmélet (miszerint az élet a véletlenszerű mutáció és a természetes kiválasztódás eredménye) miért felelős legalábbis részben azért, hogy ennyire nem tisztelik és nem tartják szentnek az emberi életet? Azaz, ha az ember csupán fejlettebb majom, a véletlen szülötte, vajon mi ad értéket az egyén életének?

2. A keddi részben azzal foglalkoztunk, hogyan hat mások véleménye az önértékelésünkre. Egyrészt fontos erősíteni az embereket, hogy egészséges önértékelésük legyen, másrészt azonban vigyáznunk kell, nehogy hiúságukat tápláljuk, amivel ártanánk nekik. Hogyan lehet ezen a téren is megőrizni az egyensúlyt?

3. Beszélgessünk arról, hogy mire tanít Krisztus keresztje az ember értékével kapcsolatban! Gondoljunk arra, mi történt a kereszten, kit feszítettek fel rá és mi a jelentősége halálának! Milyen szempontból segít a kereszt jobban felmérni minden ember valódi értékét?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: