ÚJ KÉP ÖNMAGUNKRÓL

Mit ért Pál Ef 4:23-24 verseiben a „felöltözzétek amaz új embert" kifejezésen? Milyen az új ember természete?

Sokan szívesen kipróbálják, hogy néznek ki, ha megváltoztatják frizurájukat, új stílusú ruhát vásárolnak, plasztikai műtétet vagy hajbeültetést végeztetnek. Ilyesmi azonban csak kisebb belső változásokat hoz, alapjában véve az ember belülről változatlan marad. Pál új emberről beszél, ami nem a külsőre, hanem inkább a magatartásra és az elme megújulására vonatkozik, „mely Isten szerint teremtetett igazságban és valóságos szentségben" (24. vers).

Soroljuk fel, hogy mi jellemzi az új ember magatartását! Ef 4:25-32

Az új emberben jó gyümölcsök teremnek (igazság, egységre törekvés, becsület, szorgalom, tiszta beszéd, kedvesség, megbocsátás). Valamennyi tulajdonsága a nemes jellemhez és a jó emberi kapcsolatokhoz köthető, és összefügg az önértékeléssel. A fejezetben említett helytelen viselkedési formák, mint pl. a hazugság, a harag, a keserűség ártanak az ember önértékelésének. Az adakozás, a kedvesség és az együttérzés viszont erősíti az énképet, mivel nem önmagunkra figyelünk, és érezzük, hogy valami jót tettünk.

A keresztények közösségében olyanokra van szükség, akik igyekeznek egymást erősíteni, nem pedig tönkretenni. Durva szavakkal és bírálgatással pillanatok alatt össze lehet törni valakit. „Minden családnak és minden kereszténynek kötelessége, hogy gátat vessen a romlott beszédnek. Ha jelenlétünkben haszontalan beszélgetés indul meg, váltsunk témát, ha lehet. A kegyelmes Isten segítségével ejtsünk el csendesen egy-egy olyan megjegyzést, vagy kezdjünk olyan témát, amely hasznos mederbe terelheti a beszélgetést" (Ellen G. White: Krisztus példázatai. Budapest, 1983, H. N. Adventista Egyház. 232. o.).

Miért javít énképünkön, ha segítünk valakinek? Írjunk össze néhány dolgot, amit szomszédainkért, munkatársainkért és rokonainkért tehetünk! Valósítsuk is meg, amit leírtunk! Meg fogunk lepődni, mennyivel jobban érezzük majd magunkat!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: