SZABADULÁS A DEPRESSZIÓTÓL

Mi történt, amikor Dávid elhallgatott (Zsolt 39:3-8)? És mi lett akkor, amikor végre megszólalt?

Mint a legtöbb érzelmi rendellenesség esetében, úgy a depressziótól szenvedőknek is fontos a küzdelmeikről beszélni. Csak így indul el a gyógyulás. A feszültség és a lelki fájdalom enyhítésének legbiztosabb módja, ha őszinte, komoly imában fordulunk az Úrhoz. Általában még többre is szükség van, de ez jó kezdet.

A depresszió leküzdéséhez vezető alapvető stratégia részét képezi a beszélgetés egy baráttal (vagy terapeutával), aki tudja, hogyan kell megfelelően hallgatni, sőt azzal is tisztában van, szükség esetén hogyan lehet komolyabb segítséget kapni. A gyógyulást segíti, ha az ember képes szóban kifejezni gondolatait és érzéseit. A gyülekezeti közösség nagyszerű teret biztosíthat a csüggedők bátorítására, ám gyakran ez nem elég, főként akkor, ha orvosi segítségre is szükség van. Viszont rendkívül fontos mindenki számára, aki nehéz időket él át vagy elcsüggedt, esetleg depresszióba esett, hogy beszéljen valakivel, akiben megbízik. Néha az is különösen sokat javít az ember közérzetén, ha elbeszélgethet valakivel.

Milyen ígéretet találunk Zsolt 55:18 versében? Miért olyan fontos ez az ígéret a számunkra?

A tanácsadó/pszichológus talán csak a következő héten tudna fogadni. Dávid azonban megtanulta, hogyan kaphat segítséget a hét minden napján, a nap bármely órájában. Mi is bármikor fordulhatunk az Úrhoz. Dávid tudta, hogy az Úr hallotta a hangját, és ez bátorsággal töltötte el.

Világi pszichológusok is javasolják az imát azoknak a pácienseiknek, akik hisznek az ima erejében. Az imádság jótékony érzelmi hatását azok is tapasztalhatják, akiknek szenvedése nem olyan súlyos, mint a klinikai depresszió. Nem számít, ki vagyok és mennyire csüggedtem el, ha megfelelő a kapcsolatom az Úrral, mert ez nagyban hozzájárul a gyógyuláshoz, reményt ébreszt, bátorít.

Ellen White úgy fogalmazott, hogy imádkozás közben „úgy tárjuk ki szívünket Isten előtt, mintha egy barátunk lenne" (Testimonies. 4. köt. 533. o.). Az ima talán nem oldja meg minden problémánkat, de hogyan segít megbirkózni velük?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 1. negyedév

Jézus sírt - a Biblia és az emberi érzelmek

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: