LELKI CSÜGGEDÉS

Hogy viszonyulunk ahhoz, amit a 42. zsoltárban olvasunk? A zsoltáros szavai milyen reményt szólaltatnak meg?

Dávid több ízben is mély hangulati hullámvölgybe jutott az igazságtalan üldöztetés miatt (amit pl. Saultól vagy Izráel ellenségeitől szenvedett el). Máskor viszont erős bűntudat gyötörte, mert megszegte Isten parancsolatait (lásd Zsolt 51:5). A bűntudat pedig gyakran depressziót vált ki.

Amikor az ember csak rosszat gondol magáról („én olyan ügyetlen vagyok"), pesszimistán tekint a világra („az élet mindig igazságtalan"), vagy reménytelenül néz a jövőbe („sosem lesz jobb"), nagy az esélye a depresszió kialakulásának. Ezt a hozzáállást reményvesztett gondolkodásnak nevezzük.

A keresztények más módot is választhatnak a dolgok magyarázatára, belefoglalva a képbe Isten tervét is.

Vegyük fontolóra az alábbi lehetőségeket!

1) Hogyan gondoljunk önmagunkra? Isten a saját képére teremtett, a teremtett világ feletti uralomra (1Móz 1:26-27). Az Ő tulajdonságaira emlékeztető jellemzők még mindig megvannak bennünk, annak ellenére is, hogy érezhető a bűn rontása. Jézus Krisztus áldozata megmentett az örök haláltól, és kiváltságokat adott – választott nép, királyi papság, szent nemzet tagjai lehetünk (1Pt 2:9). Isten szemében felbecsülhetetlen értéknek számítunk.

2) A világ. Igaz, hogy a világ romlott és tele van gonoszsággal. Ugyanakkor azonban számtalan jó, nemes és csodálatra méltó dolog is van (Fil 4:8), amire gondolhatunk. A keresztények éppen azért fogadhatják el végzetes elkeseredés nélkül a gonosz létezését, mert tudniuk kell, honnan ered és milyen sors vár rá.

3) A jövő. Milyen nagyszerű jövőt tartogat Isten a gyermekei számára! A Biblia számtalan ígérete az üdvösségről biztosít (Zsolt 37:39).

A szomorúság nem bűn, hiszen gondoljunk csak arra, hányszor elszomorodott Jézus is! Nem szabad bűntudatot érezni amiatt, ha szomorúak vagyunk vagy depresszióba esünk. Bizonyos esetekben van okunk a fájdalomra. Hogyan segíthetnek az iménti bibliaszövegek mostani küzdelmeinkben?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 1. negyedév

Jézus sírt - a Biblia és az emberi érzelmek

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: