KRISZTUS BÉKESSÉGE AZ EMBER SZÍVÉBEN

Milyen konkrét tettekre buzdít Kol 3:1-17 szakasza, hogy olyan életet élhessünk, amit az ígéretek szerint Krisztusban megismerhetünk?

Ez a szakasz elvezet az erkölcsös és erkölcstelen magatartás, a szív és a gondolat gyökeréhez. Rámutat Jézus Krisztusra is, aki egyedül képes a jót munkálni bennünk, gondolatainkat irányítva. „És a Krisztus békessége uralkodjék a szívetekben" (Kol 3:15, új prot. ford.). Figyeljük meg ezeket a kifejezéseket: „azokat keressétek", „az odafelvalókkal törődjetek", „Krisztus békessége uralkodjon", „a Krisztus beszéde lakjék bennetek"! Arra utalnak, hogy a bűn elkerülése és az erény megszerzése választás dolga, fel kell készülni rá, nem hirtelen jön. Csak úgy lehet legyőzni a bűnt, ha az „odafelvaló" dolgokat keressük, azokkal törődünk, ezt határozzuk el szívünkben, gondolatainkban. Krisztus a forrása minden erénynek és jóságnak. Ha engedjük, képes igazi békességet hozni az elménkbe. Egyedül Ő képes erre.

Tehát Jézusra kell bíznunk elménket, ami lényünk magja. A jellemfejlődés szempontjából ez különösen fontos, nem hagyatkozhatunk a körülményekre! A gondolat tisztasága ellen hatnak a bűnös hajlamok és a körülöttünk lévő világ romlottsága. Viszont az Úr nem hagy magunkra, segítségét és védelmét kiterjeszti mindazokra, akik elfogadják. „Ha gondolataink Istennél időznek, az isteni szeretet és hatalom irányítja őket." Ezért fontos, hogy azokból a szavakból éljünk, „amelyek Krisztus ajkáról származnak" (Ellen G. White: Mind, Character, and Personality. 2. köt. 669. o.). Lelki küzdelem idején kísértést jelenthet az embernek, hogy nehezen tudja elhessegetni a helytelen gondolatokat. Ilyenkor könnyebb, ha elmegyünk valahová, vagy más tevékenységbe kezdünk, jó társaságot keresünk. A változtatás idején imádkozzunk sokat, és igyekezzünk megerősödni!

A gondolkodás titokzatos emberi folyamat. Igazából nem is tudjuk pontosan meghatározni, mi az és hogyan működik. Legtöbb esetben azonban tudatunk legmélyén egyedül mi döntjük el, mire fogunk gondolni. Egy szempillantás alatt más gondolatra lehet váltani, egyszerűen csak meg kell hoznunk a döntést. (Bizonyos esetekben azonban pszichés betegségek gátolhatják ezt a képességet. Ekkor különösen hasznos az orvosi segítség, ha lehetőség van rá.) Mi a helyzet a gondolatainkkal? Mit teszünk, ha legközelebb valami rossz ötlik fel bennünk?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 1. negyedév

Jézus sírt - a Biblia és az emberi érzelmek

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: