SZÍVÜNK GONDOLATAI

Olvassuk el 1Sám 16:7; 1Kir 8:39; 1Krón 28:9; Zsolt 19:15 verseit! Mit hangsúlyoznak ezek a szövegek? Hogyan kellene ránk és gondolkodásmódunkra hatnia ennek az igazságnak? Vajon az itt felsorolt igékben közölt gondolat idegességet, félelmet vált ki belőlünk vagy reménnyel tölt el? Talán mindkettő igaz? Elemezzük, hogy miért!

„Mert egyedül csak te ismered minden embernek szívét" (1Kir 8:39). A szív a Bibliában gyakran a gondolatok és érzelmek központját jelenti (lásd Mt 9:4). Egyedül Isten képes betekinteni gondolatainkba, szándékainkba, és csak Ő tudja titkos vágyainkat. A Teremtő előtt semmi nem marad rejtve, még egy átsuhanó gondolat sem.

Javunkat szolgálja, hogy Isten ismeri a gondolatainkat. Az Úr akkor is jól tudja, mire van szükség, ha valaki túlságosan elkeseredett ahhoz, hogy értelmes imát mondjon. Mi csak a külsőt, a viselkedést látjuk, és abból próbálunk a másik gondolatára következtetni, Isten azonban igazán ismeri a gondolatokat.

Sátánnak és angyalainak is csak arra van lehetősége, hogy figyeljenek, hallgassanak, és úgy alkossanak véleményt arról, ami az emberben végbemegy. „Sátán nem tud a gondolatainkban olvasni, de tetteinket látja, hallja szavainkat, és mivel már olyan régen ismeri az emberi családot, képes jellemünk gyenge pontjait kihasználva formálni kísértéseit" (Ellen G. White cikke, The Review and Herald. 1891. május 19.).

Napi döntéseink közben (legyenek akár személyesek, akár munkával kapcsolatosak), vagy ha másokra gondolunk, álljunk meg egy percre, és mondjunk el csendben egy imát! Élvezzük a meghitt párbeszédet kizárólag a megértő Isten és közöttünk, amibe senki nem hallgathat bele az egész világegyetemben. Ha teret biztosítunk Krisztusnak a gondolatmenetünkben, védelmet élvezünk a kísértéstől és lelki áldásokat nyerünk. Ez a folyamat segít még szorosabb kapcsolatot kialakítani az Úrral.

Hogyan világít rá napi tanulmányunk a bibliai tanács igazságára, hogy ne ítéljünk? Hányszor fordult már elő, hogy valaki félremagyarázta indítékainkat, mert nem tudta, mi van a szívünkben? Miért olyan fontos tehát, hogy mi se ítélkezzünk?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 1. negyedév

Jézus sírt - a Biblia és az emberi érzelmek

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: