TISZTA GONDOLKOZÁS

„Továbbá, Atyámfiai, amik csak igazak, amik csak tisztességesek, amik csak igazságosak, amik csak tiszták, amik csak kedvesek, amik csak jó hírűek; ha van valami erény és ha van valami dicséret, ezekről gondolkodjatok" (Fil 4:8). Mi a lényege Pál tanácsának? Mi a kulcsa annak, hogy az ember képes is legyen így tenni? Lásd még 2Pt 3:1-2!

Az egyik legnagyobb lelki áldás, hogy megjegyezhetjük, elismételhetjük a Biblia szavait, azokról gondolkozhatunk, elmélkedhetünk. Ez a biztos módja annak, hogy ápoljuk magunkban a „tiszta" gondolkozást (2Pt 3:1). Számtalan ember jutott már nagyszerű áldásokhoz úgy, hogy kívülről megtanult fontos bibliaszövegeket. Az aggodalom, kétely, félelem, idegesség vagy kísértés pillanataiban felidézték e verseket, és így a Szentlélek ereje által megkönnyebbültek, békére leltek.

Mivel annyi csábító lehetőség vetekedik figyelmünkért (tv, számítógép stb.), a hívők jelen generációja számára nagy a kísértés, hogy félretegyük a Bibliát. Éppen ezért szükséges komolyan elhatároznunk, hogy naponta olvassuk az Igét és elmélkedünk róla. Isten Igéje az egyetlen igazi védelem a világ támadásaival szemben, amelyek a gondolkozásunkra irányulnak.

Tanulmányozzuk az iménti bibliaszöveget! Soroljuk fel, hogy milyen dolgokkal találkozunk, amelyek igazak, tiszták, kedvesek stb.! Mi az, ami közös bennük? Szombaton beszélgessünk saját listánkról a csoport többi tagjával!

Az imádkozás is egy mód arra, hogy gondolatainkat távol tartsuk attól, ami bajba keverne. Amíg Istennel beszélünk, kevés az esélye annak, hogy gondolataink a testi kívánság vagy az önzés egyéb formái körül forogjanak. Biztos védelem a bűnös gondolatok – és ebből következően a bűnös cselekedetek – ellen, ha olyan szokásokat alakítunk ki, amelyek imaéletünket erősítik.

A Bibliából világosan láthatjuk: Isten odafigyel a gondolatainkra, amelyek hatnak szavainkra, tetteinkre és általános jólétünkre. Isten azért akarja, hogy jó dolgokkal foglalkozzunk, mert a „tiszta gondolkozás" előnyünkre válik úgy lelkileg, mint fizikailag. Ha a Biblia dolgain elmélkedünk, ha imádkozunk és a Lélek késztetésére hallgatva döntünk, valóban képesek lehetünk elménket és szívünket is afelé fordítani, ami minket és másokat is felemel.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 1. negyedév

Jézus sírt - a Biblia és az emberi érzelmek

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: