TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

„Amikor a bűn az emberi szív feletti uralomra tör, a bűntudat látszólag legyűri a lelket és megterheli a lelkiismeretet. Hitetlenség felhője ereszkedik az elmére. Vajon ki engedi be ekkor a fény sugarait? Kinek a kegyelme elég ahhoz, hogy legyőzze a bűnt? Kitől jön a bűnbocsánat, ki bocsátja meg minden bűnünket, oszlatja el a sötétséget és ad reményt, örömet Istenben? Jézus az, a bűnöket megbocsátó Megváltó, aki még mindig közbenjár értünk a mennyei udvarban. Akinek az élete el van rejtve Krisztussal Istenben, annak szól a felhívás: kelj fel és világosodjál, mert az Úr dicsősége rád ragyog" (Ellen G. White: Bible Training School. 1915. május)!

„Ha megbántottad barátodat vagy szomszédodat, be kell vallanod az elkövetett rosszat, neki pedig kötelessége fenntartás nélkül megbocsátani. Azután Isten bocsánatát kell kérned, mert testvéred, akit megbántottál, Istené, és őt megsebezve Teremtőd ellen vétettél" (Ellen G. White: The Faith I Live by. 128. o.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. A néhai kommunista vezér, Mao Ce-tung felesége állandó félelemben élt, viselt dolgai miatt nyomasztotta a bűntudat. Minden hirtelen, váratlan hangtól vagy kiverte a hideg veríték, vagy dührohamot kapott. Állapota leromlott, ezért azt is megkövetelte a személyzettől, hogy minden madarat tartsanak távol lakóhelyétől. Nem akarta hallani az éneküket. Igaz, ez szélsőséges eset, de mire utal a bűntudat romboló erejével kapcsolatban?

2. Mit tanácsolnánk annak, aki állítja, hogy elfogadta Krisztust, de a múltban elkövetett bűnei gyötrik, nem tud szabadulni a bűntudattól? Mivel segíthetnénk neki?

3. A csütörtöki részben találkoztunk több, a bűnbocsánatra vonatkozó bibliai hasonlattal. Kérjük meg csoportunk tagjait, hogy ők is mondjanak olyan hasonlatokat, amelyek a Jézusban található bűnbocsánat mélységét érzékeltetik!

4. Ha nem létezne Isten, vajon akkor is lenne bűntudat? Beszélgessünk erről!

5. Amint a hét során megállapítottuk, Isten fel tudja használni a bűntudatot arra, hogy hitre és bűnbánatra vezessen. Van még más „haszna" is a bűntudatnak? Ha igen, mi lehet az?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: