IGAZI MEGBOCSÁTÁS

„Nincsen azért immár semmi kárhoztatásuk azoknak, akik Krisztus Jézusban vannak, kik nem test szerint járnak, hanem Lélek szerint" (Róm 8:1). Milyen ígéretet találunk ebben a versben? Hogyan tapasztalhatjuk mi is ennek valóságát?

Isten bűnbocsánata olyan hatalmas, mély és széles, hogy képtelenség egészen megérteni. Még a legnagyszerűbb emberi megbocsátás sem hasonlítható az övéhez. Isten tökéletes, bennünk pedig annyi a hiba. Isten azonban Jézus Krisztus által elrendezte, hogy mindannyian tökéletes és teljes kegyelmet kaphassunk abban a pillanatban, amikor hittel igényeljük az ígéreteket és átadjuk magunkat az Úrnak.

Zsolt 103:12 Ézs 1:18 Mik 7:18-19

Olvassuk el az alábbi három bibliaszöveget! Hogyan érthetjük meg általuk jobban az Isten által felkínált bűnbocsánatot?

A Biblia a konkrét és ismerős dolgok köréből vett hasonlatokkal segíti bonyolult elvek megértését. A hó és a gyapjú jó példa a fehérségre, a tenger mélye az elképzelhető legnagyobb mélységre utal, míg a kelet és nyugat földrajzi értelemben a legnagyobb távolságot nevezi meg. Ám még ezek a hasonlatok is csak korlátozottan tükrözik az isteni bűnbocsánat hatalmas voltát. Elstow apátsági templomának ólomüvegablakán látható egy jelenet, amit Bunyan: A zarándok útja című írása ihletett. A főszereplőt, Keresztényt ábrázolja, amint éppen a kereszt előtt térdel. Bűnének nehéz terhe legördül válláról, szavakkal ki nem fejezhető megkönnyebbülést okozva. „Soha többé nem láttam" – mondta Keresztény. A bűnteher, annak fájdalma, fullánkja, aggodalma és szégyene örökre eltűnt. Nagyon nehéz megértenünk Isten tökéletes és teljes megbocsátását nekünk, távolról sem tökéletes, önző embereknek, akiknek emberi kapcsolatai sem mondhatók hiba nélkülinek. Egyszerűen csak hit által fogadhatjuk el, így imádkozva: „Uram! Alázattal megvallom bűneimet, és elfogadom kegyelmedet, tisztításodat. Ámen."

Hogyan lehetünk biztosak abban, hogy Isten megbocsátja bűneinket, ha nem érezzük a megbocsátását? Milyen okunk lehet érzéseink dacára is elhinni azt, hogy Isten valóban megbocsátott?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: