TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

„Teljesen kimerülve ült le [Illés] egy fenyőfa alá pihenni. Amint ott ült, kérte Istent, hadd haljon meg… A keserű csalódástól összetört és minden emberlakta helytől messzire vetődött menekülő nem akart többé emberek szemébe nézni… Mindenkit érnek keserű csalódások, és olykor mindenkit hatalmába kerít a csüggedés; amikor fájdalom az ember sorsa, és nehéz hinnie, hogy Isten még mindig jóságos segítője földi gyermekeinek; amikor annyira gyötrik a bajok, hogy inkább kívánja a halált, mint az életet. Ilyenkor sokan elengedik Isten kezét, és a kétely rabságába, a hitetlenség fogságába esnek. Ha ekkor megnyílna lelki szemük, és felfognák Isten intézkedéseit, megmentésükön fáradozó angyalokat látnának, akik lábukat az örök hegyeknél is erősebb alapra helyezik. És akkor új hit, új élet ébredne bennük" (Ellen G. White: Próféták és királyok. Budapest, 1995, Advent Kiadó. 102–103. o.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Előfordult már, hogy világosan láttuk, amint Isten munkálkodik az életünkben, hogy hitünk erős volt, közvetlenül utána mégis súlyos kétségek között vergődtünk Istennel és vezetésével kapcsolatban? Mit tanultunk ebből a tapasztalatból, ami másoknak is segíthet hasonló körülmények között?

2. Miért érezzük jobban magunkat, ha segíteni tudunk valakinek? Miért fordul ez elő gyakran? Ugyanakkor miért olyan nehéz önfeláldozóan élni? Hogyan tanulhatjuk meg az önfeláldozást, ezzel segítve környezetünket?

3. Vizsgáljuk meg a szokásainkat, amelyek hatnak egészségi állapotunkra! Mit eszünk és mit iszunk? Mennyi testmozgást végzünk? Mennyi szabadidőnk van? Mi az, amin változtathatunk, hogy érzelmileg és fizikailag is kiegyensúlyozottabbak legyünk? Egyesek komoly pszichológiai problémákkal küzdenek, és ezért orvosi segítségre van szükségük. Ugyanakkor a legtöbb ilyen esetben már az életmódot érintő szokások megváltoztatása is kifejezett javulást eredményezhet.

4. Mennyi „szabad" időnk van? Mit kezdünk vele? Hogyan használhatnánk ki jobban arra, hogy erősítsük az Istennel való kapcsolatunkat?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: