AZ ÉLET PRÓBATÉTELEI

Hogyan gondoskodott Isten Illésről az Izráel országát sújtó, hosszan tartó aszályos időszak alatt? 1Kir 17:2-6, 15-16

A sokáig elhúzódó éhínség idején Illés minden bizonnyal igen közel érezhette magát az Úrhoz, aki személyesen viselte gondját. Először is alkalma volt tapasztalni, hogy a hollók (általában visszataszítónak tartott madarak) naponta kétszer is hoztak neki élelmet. Mi ez, ha nem csoda!? Majd pedig egy kevéske olajból és lisztből két éven keresztül három ember táplálására elegendő kenyér készült. Még milyen bizonyságra lenne szüksége az embernek Isten gondviselésével kapcsolatban? Ellen White Isten végidei hűséges népére vonatkoztatta ennek a történetnek a tanulságát. „Láttam, hogy kenyerünk és vizünk biztosan meglesz abban az időben, nem fogunk szűkölködni, sem éhezni. Isten képes rá, hogy a pusztaságban terítsen asztalt nekünk. Ha szükséges, hollókkal küld táplálékot, ahogy Illés idejében tette" (Ellen G. White: Early Writings. 56. o.).

Mi minden történt még Illéssel, és milyen tanulságot vonhatunk le mindebből saját életünkre nézve? 1Kir 17:17-22; 18:23-39, 45

Isten felhasználta Illést az özvegyasszony fiának feltámasztására. Micsoda hitpróba! Milyen bizonyság ez arra, hogy Istennek hatalma van élet és halál felett! Ezután következett a Kármel-hegyi próba, Isten hatalmának tagadhatatlan és látványos bemutatása. Végül a három évig tartó aszály utáni nagy eső szintén azt jelezte, hogy Isten igenis törődik az emberek dolgaival. Illés élete tele volt közvetlen isteni csodával. Nehéz elképzelni, hogyan is fordulhat elő bárkivel ezek után, hogy nem bízik maradéktalanul az Úrban. Illésnél mégis a stressz és a csüggedés tünetei mutatkoztak (bővebben a holnapi tanulmányban).

Itt egy fontos tanulság rejlik. Függetlenül attól, hogy hány csodát tapasztaltunk már az életünkben, mindig jönnek újabb akadályok. Senki nem mentesül az élet bajaitól, még egy olyan próféta sem, mint Illés!

Talán siker vagy valamilyen teljesítmény miatt nehezedik ránk a stressz? Érzelmi felhevültséggel járó események hosszú sorozata (még ha jó dolgokról van is szó) súlyosbíthatja a terhünket. Ugyanakkor viszont miért kell nagyon vigyáznunk, nehogy túlságosan önelégültté váljunk a jó körülmények között?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: