Stressz

SZOMBAT DÉLUTÁN

E HETI TANULMÁNYUNK: 1Királyok 17:2-4, 15-16; 19:1-2;

Márk 6:31-34; Galata 6:2; János 15:13

„Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és megterheltettetek, és én megnyugosztlak titeket" (Mt 11:28).

Mindenkit ér stressz. Munkahelyi követelmények, családi válságok, bűntudat, a jövő bizonytalansága, a múlt miatti elégedetlenség – már önmagában is elég. Mindez az élet általános eseményeivel együtt képes akkora nyomással nehezedni az emberre, ami már fizikai és lelki egészségére is kihat. Két kutató, Thomas H. Holmes és Richard H. Rahe kifejlesztette a társadalmi alkalmazkodási skálát, ami felsorolja az élet különböző eseményeit, és jelzi ezek stresszértékét is: házastárs halála – 100; sérülés, betegség – 53; lakóhely változtatás – 20 stb. Akinek 200 vagy még több pontja összegyűlik egyszerre, annál 50%-kal nő a megbetegedés kockázata. Akinek 300 vagy még több pontja van, krízishelyzetbe fog kerülni. A stressz bizonyos mértékig szükséges a teljesítmény növekedéséhez, egy ponton túl azonban már veszélyezteti az egészséget.

Jézus a tanításaival és saját példájával is bemutatta, hogy az élet okozta stressz legjobb ellenszere, ha elcsendesedve, nyugodt körülmények között Istent keressük (Mk 6:31). Az Úr – ha engedjük – segít megbirkózni azokkal a helyzetekkel, amelyek nagy nyomás alatt tartanak, ugyanakkor életünk elkerülhetetlen részét képezik.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: