TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

„Nem a munka öl, hanem az aggodalom. Az aggodalomtól való megszabadulásnak az egyetlen módja, ha minden gondunkat Krisztushoz visszük. Ne nézzük a dolgok sötét oldalát! Ápoljuk lelkünk vidámságát" (Ellen G. White: Mind, Character, and Personality. 466. o.)!

„Ha arra nevelnénk magunkat, hogy több legyen bennünk a hit, a szeretet, a türelem, és tökéletesebben bízzunk mennyei Atyánkban, nagyobb békességet, boldogságot élveznénk az élet küzdelmei között. Az Úr nem örül, ha zúgolódásunkkal, aggodalmunkkal kibontakozunk Jézus karjából. Ő a forrása minden kegyelemnek, minden ígéret benne teljesedik, minden áldás benne válik valóra… Zarándokutunk valóban magányos volna Jézus nélkül. 'Nem hagylak titeket árvákul' (Jn 14:18) – mondja. Gondoljunk szavaira, higgyünk ígéreteiben, ismételjük őket nappal, elmélkedjünk róluk éjnek idején, és legyünk boldogok" (i. m. 468. o.)!

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Beszéljük meg a csoportban a csütörtöki rész utolsó kérdésére adott válaszainkat!

2. Vannak, akik félnek a szenvedéstől és a haláltól, pedig nincs közvetlen okuk az aggodalomra. Mások súlyos vagy talán halálos betegségben szenvednek. Megint mások valóban életveszélyes helyzetben vannak. Hogyan lehet vigasztalni őket?

3. Jákób „igen megijede" (1Móz 32:7), amikor az Ézsaúval való találkozásra készült. József testvérei „megrettentek" (1Móz 45:3), amikor József felfedte kilétét. Beszélgessünk olyan elfogadható módszerekről, amelyek segítségével megbirkózhatunk azokkal a félelmeinkkel, amelyek helytelen tetteink következményeként alakulnak ki bennünk! Vajon másképp kell közelítenünk azokhoz a félelmekhez, amelyek saját hibáink, vétkeink miatt fognak el? Ha igen, mi a különbség?

4. Jób kijelentette: „Mert amitől remegve remegtem, az jöve reám, és amitől rettegtem, az esék rajtam" (Jób 3:25). Vajon félelmeink valóra válhatnak „önmagukat beteljesítő próféciaként"? Más szóval: állandó aggodalmunkkal előidézhetjük-e a rettegett dolog bekövetkeztét? Beszélgessünk erről!

5. Soroljuk fel, mennyi mindentől tartottunk már, ami soha nem következett be! Mit tanulhatunk ebből, aminek segítségével talán kevesebbet aggodalmaskodunk a jövőben?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 1. negyedév

Jézus sírt - a Biblia és az emberi érzelmek

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: