ESZEMBE JUSSANAK BŰNEIM (1Királyok 17:17-18)

Az özvegyasszony odaadta utolsó darab kenyerét, majd csoda történt. Fiával együtt megmenekült az éhhaláltól, és attól kezdve folyamatosan volt mit enniük. Szinte el sem tudjuk képzelni ámulatát az elképesztő csoda láttán – nemcsak egyszer, hanem nap mint nap.

Természetes módon hogyan reagál az ember, amikor szembesül Istennel? Lásd Jób 42:5-6; Ézs 6:5; Dán 10:8; Lk 5:8; Jel 1:17! Vajon ez miért olyan általános?

Illés próféta által az özvegy Istennel került kapcsolatba. A szent Istenhez közeledve bűneink még nyilvánvalóbbá válnak. Amikor pedig valami rettenetes dolog történik, előfordulhat, hogy úgy érezzük: az Úr büntetése sújt. 1Kir 17:18 versében az özvegy vádolja a prófétát, amiért odament hozzá, mintha ezzel ő hívta volna fel Isten figyelmét rá.

Figyeljük meg az asszony érvelését (18. vers)! Vajon miért gondolkodhatott így?

Talán látta Illés hűséges és szent életét, és bűntudatot érezhetett jelenlétében, magát hozzá hasonlítva. Vagy naponta tapasztalva a csodát, Isten jelenlétét és szentségét olyan közelinek érezte, mint soha azelőtt, és ezért láthatta még élesebben bűnösségét. Ezért hihette, hogy saját bűne volt a tragédia oka. Ez is általános. Gyakran magunkat, a bűneinket tartjuk a minket és szeretetteinket sújtó tragédiák okának. Mit tettem, ami miatt a gyerekem megbetegedett? Milyen bűn miatt szakadt rám ez a baj? Igaz, hogy sokszor közvetlenül bűnös döntéseink okoznak fájdalmat és szenvedést, ugyanakkor azonban bekövetkeznek olyan tragédiák is, amelyeknek nincs megmagyarázható oka, és bizonyosan nem saját hibáink váltották ki. Gondoljunk Jóbra! Isten is azt mondta róla, hogy igaz ember, mégis mennyi baj szakadt rá. Körültekintően kell eljárnunk, amikor az életünkben bekövetkező tragédiák okát kutatjuk. De még ennél is fontosabb, hogy hogyan fogadjuk ezeket a tragédiákat; nem segít, ha megrekedünk a feltételezett oknál.

Mindannyiunkat érhet váratlan és megmagyarázhatatlan szerencsétlenség, mivel bűnös világban, bűnös emberként élünk. Hogyan tanulhatunk meg bízni Istenben és megmaradni szeretetében még a fájdalmak között is?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: