TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

„Az evangélium a békesség üzenete. A kereszténység olyan életforma, amely – ha elfogadják és követik – békét, összhangot és boldogságot teremt az egész földön. Krisztus vallása szoros testvéri közösségbe vonja mindazokat, akik elfogadják tanításait. Jézus azért jött e földre, hogy megbékítse az embert Istennel, és ezáltal egymással is" (Ellen G. White: A nagy küzdelem. Budapest, 1985, Hetednapi Adventista Egyház. 42–43. o.).

„Egy dolog, ha valaki olvassa és tanítja a Bibliát, de már más kérdés az, hogy lelkébe a gyakorlat által bele is vésődjenek életadó, megszentelő elvei. Isten Krisztusban megbékélteti magával a világot. Ha széthúznak, nem kedvesek, nem együtt érzőek, akik követőinek mondják magukat, nem is szentelődtek igazán Istennek. Szívükből hiányzik szeretete" (Ellen G. White cikke, The Review and Herald. 1910. március 17.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. A csoportunkkal együtt gondolkozzunk el arról, hogyan lehet Isten hűségét bemutatni a környezetünkben azoknak, akik még nem ismerik az Urat!

2. Mi a hűség? Közösen határozzuk meg a fogalom jelentését, és keressünk olyan bibliai hősöket, akiknek hűsége példaadó!

3. Sokszor érezzük, hogy adott helyzetünkben nem választhatunk. Mit tanulhatunk Rizpától, aki körülményei dacára is hűséggel cselekedett az Úr előtt?

4. Isten emberei és ágyasok? A fiak szenvednek atyáik bűneiért? Az olvasó sok kérdésre nem kap választ ebben a történetben, mint ahogy a mi világunk dolgai sem mind érthetők. A hittel jellemezhető élet velejárója, hogy együtt kell élnünk ilyen kérdésekkel is. (Végtére is, ha minden kérdésünkre megkapnánk a feleletet, mi szükség lenne a hitre?) Hogyan tanultunk meg együtt élni a nyitott kérdésekkel? Hogyan segíthetünk azoknak, akik éppen hiába könyörögnek válaszért?

5. Gondolkozzunk még a példaadásban rejlő erőn! Társadalmunk kiket tekint példaképnek? Milyen példát adunk mi magunk? Hogyan hatunk azokra, akik a viselkedésünket figyelik? Mennyire tér el otthoni magatartásunk a nyilvánosság előtti, ill. a gyülekezeti életünktől? Előfordulhat, hogy aki felnéz ránk, megdöbbenne, ha otthon is látna bennünket?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: