TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

„Nemcsak nekünk kell megismernünk az igazságot, hanem engednünk kell, hogy az igazság is áthasson, bennünk legyen, és mi az igazságban maradjunk. Ebben az esetben az életünk és a jellemünk mutatja majd, hogy mit visz véghez bennünk az igazság: megszentel és erkölcsileg alkalmassá tesz a dicsőség országában a mennyei angyalok társaságára. Az igazság a mennyből származik, és ha az ember szívébe fogadja, azonnal finomítani és tisztítani kezdi. Jézus Krisztus hite ugyanis nem engedi, hogy az ember durva, faragatlan, nemtörődöm és szívtelen legyen. A mennyből, Istentől jövő igazság felemeli és megszenteli az embert, udvariassá, kedvessé, gyengéddé és tisztává teszi. Elveszi belőle a kemény szívet, az önzést és a világ szeretetét, megtisztítja a büszkeségtől és az Istennek nem tetsző céloktól" (Ellen G. White cikke, Signs of the Times. 1. köt. 66. o.).

„Lehetetlen dolog, hogy botránkozások ne essenek; de jaj annak, aki által esnek" (Lk 17:1).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Meddig mehetünk el a családunk, munkaadónk és országunk iránti lojalitás jegyében? Ezek valóban mind fontos kapcsolatok az életünkben, de milyen határok között értendőek?

2. Olvassuk el ismét az előbbi idézetet! Milyen bizonyítékát látjuk annak, hogy az igazság valóban bennünk él? Bár Krisztusra kell figyelnünk, fontos az is, hogy valós képet lássunk magunkról. Hol állunk a hitben (2Kor 13:5)?

3. A történelem során borzalmas dolgokat műveltek emberek, akik később így védekeztek: „Csak parancsra cselekedtem." Keresztényként mit tehetünk olyan helyzetben, amikor egyértelműen helytelen dologra akarnak kényszeríteni? Mivel erősíthetjük a hitünket, hogy szilárd maradjon akkor is, amikor olyan paranccsal kell szembeszegülnünk, amiért akár mi, akár szeretteink nagy árat fizethetünk?

4. Előnyös vagy egyáltalán lehetséges megbocsátani és elfelejteni azt, amikor valaki fájdalmat, kárt okozott nekünk? Mit tanulhatunk az e heti részből a megbocsátásról, ill. az engesztelhetetlenségről és annak következményeiről?

5. John D. Rockefeller olajmágnás gátlástalan módszerekkel élve vásárolta fel vetélytársai tulajdonát. Arra hivatkozott, hogy azért járnak jól, ha eladják neki a cégüket, mert a későbbiekben majd ő vállalja helyettük a kockázatot. Mintha jót tett volna velük, holott bekebelezte vállalataikat. Milyen könnyű igazolni az erkölcstelen tetteket! Mit tanulhatunk ebből a példából ezzel kapcsolatban?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: