TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

„Isten nagy és komoly munkára hívott el téged. Igyekezett nevelni, megpróbálni, megtisztítani és nemesíteni, hogy a szent munka kizárólag Isten dicsőségét szolgálja, mert egyedül Őt illeti dicsőség. Mily nagyszerű gondolat, hogy Isten kiválaszt egy embert, magához vonja és munkával, küldetéssel bízza meg! A gyenge erőssé lesz, a félénk bátor, a határozatlan szilárd és gyors döntéshozatalra képes. Hogyan?! Lehetséges, hogy az ember olyan fontos, hogy küldetést kapjon a királyok Királyától? Engedjük-e hát, hogy a világi becsvágy elvonjon bennünket a szent megbízatástól" (Szemelvények Ellen G. White írásaiból. 2. köt. Budapest, 2000, Advent Kiadó. 154–155. o.)?

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Más bibliai szakaszok alapján gondolkozzunk Saul életéről! Hogyan tékozolhatott el mindent ő, aki olyan sokat kapott az Úrtól? Történetéből mi a tanulság számunkra? Milyen hibákat követett el, amelyek tévútra vitték?

2. Beszélgessünk arról, hogy az ember Jézus képes együtt érezni velünk küzdelmeinkben! Miért olyan fontos számunkra Krisztus emberi természete?

3. Hogyan segíthet csoportunk a gyászolóknak? Mit tehetünk azon túl, hogy szavainkkal próbálunk vigasztalni? Előfordulhat, hogy valóban semmi mást nem tehetünk?

4. A keresztény gondolkodók számára mindig is nagy kérdésnek bizonyult Isten mindentudásának és az emberi szabad akaratnak az öszszefüggése. Ha Isten előre tudja, mit fogunk választani, valóban szabadon dönthetünk? Ha nem, akkor hol a személyes szabadság; ha pedig nincs szabadságunk, igazságos-e, hogy Isten megítél, ill. megbüntet a tetteinkért? Egyesek azzal az érvvel próbálják megkerülni e rejtélyt, hogy bizonyos tetteinket Isten nem tudhatja előre, különben nem lenne igazi szabadságunk. Mások nem látnak problémát: egyáltalán nem korlátozza az ember döntéseit az, hogy Isten előre tudja, mit fog majd választani. Beszélgessünk ezekről a kérdésekről a csoportban, de legyünk tisztában azzal, hogy nem könnyű mindenre válaszolni! Fontos tudni, hogy szabadságot kaptunk, mint ahogy azt is, hogy a szabadságunkat tiszteletben tartó Isten mindenek felett Úr!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: