SZÜLŐ-GYERMEK KAPCSOLAT

Mit mondhatunk Jonathán és Saul kapcsolatáról 1Sám 19:1-7 alapján? Milyen feszültséget tapasztalt Jonathán, aki egyrészt szerette apját, de a barátját, Dávidot is?

Nem tudjuk pontosan, milyen apa lehetett Saul Jonathán gyerekkorában, később azonban biztosan nem lehetett felnézni rá. Önző, szeszélyes, irigy volt, könnyen haragra gerjedt, és időnként az ideggyengeség jeleit mutatta. Jonathán viszont az életével és apjához fűződő viszonyával bemutatta, hogyan lehet igazán betartani a szülők tiszteletére vonatkozó parancsot, amiről 2Móz 20:12 versében olvasunk.

Hogyan használhatta volna fel Jonathán az 1Sám 14:24-46 verseiben olvasható esetet kifogásul arra, hogy ne tisztelje többé az apját? Sokan ennél jóval kevesebbért is hátat fordítottak már szüleiknek. E történet fényében tehát milyen ember volt Jonathán?

A szülők tisztelete sokkal több annál, hogy alkalmanként üdvözlőkártyát vagy ajándékot küldünk. Jonathán a nehéz helyzetben ott állt apja oldalán, annak ellenére is kitartott mellette, amit Saul kész lett volna megtenni vele.

Mi is akkor tiszteljük igazán a szüleinket, ha mellettük állunk a nehéz helyzetekben, pl. amikor elveszítik a munkahelyüket vagy megbetegszenek. Isten előtti kötelességünk támogatni őket úgy érzelmileg, mint anyagilag (lásd 1Tim 5:8). A szülők iránti tisztelet nem szubjektív, passzív tevékenység. Jonathán bemutatta, hogy tisztelettel ugyan, de időnként tanácsot is kell adnunk. A tisztelet korántsem követeli meg azt, hogy félretegyük józan ítélőképességünket, mentegessük szüleink tévedéseit vagy vakon kövessük őket, ill. helyeseljük azt, ami rossz. Viszont határozott kötelességeink vannak velük szemben, akármilyen emberek legyenek is.

Jonathán példáját követve mit tehetünk azért, hogy még jobb legyen a viszonyunk szüleinkkel, testvéreinkkel és a többi rokonunkkal, azokkal is, akik nem hisznek Istenben?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: