A GYŐZELEMTŐL A SÖTÉT KORSZAKIG

Izráel népe másodszor is elérkezett az Ígéret Földjének határához. Új vezetőjük, Józsué irányítása alatt készülnek száraz lábbal átkelni a Jordán folyón (Józs 3:16-17). Ez a csoda emlékeztet arra, amikor a kivonulás idején átkeltek a Vörös-tengeren (2Mózes 14).

Mi volt a csoda célja Józs 3:9-17 verseiben?

Kánaán földjét nem Józsué zseniális katonai érzékének vagy Izráel harci erőfeszítéseinek köszönhetően foglalták el. Csakis Isten hatalmas közbelépésének köszönhetően tudták legyőzni a kánaáni városállamok lakosait. Amíg Izráel engedelmeskedett, Isten győzelemre segítette őket, amikor azonban a saját erejükre támaszkodtak, súlyos vereséget szenvedtek. Józsué és a vének halála után az Ígéret Földjének bizonyos részei továbbra is a kanaániták uralma alatt maradtak (Bír 1:27-28). Úgy tűnik, az izraeliták hitének gyengülésével egyre inkább halványult a kép, ami bennük élt. Ahelyett, hogy az Ígéret Földjének egészét saját uralmuk alatt akarták volna látni, egyéni megélhetésükkel voltak elfoglalva, és így nem tudták elérni azt, amit Isten népüknek adni akart. Sok teológus ezt az időszakot Izráel sötét korszakának nevezi.

Bír 17:6 verséből mire következtethetünk az erkölcsi állapotokat illetően?

Amikor szem elől tévesztjük a teljes képet, amit Isten nekünk szán, a jelentéktelen dolgoknak tulajdonítunk túlzott fontosságot. Izráel megfeledkezett arról, hogy egy népnek kellene tekintenie magát, és így megerősödött a törzsi szervezet. A bírák könyvében a törzsek és családok szüntelen készen álltak az egymással való csatározásra. A vallást az emberek saját kedvük szerint gyakorolták, és széles körben átvették a környező népek szokásait. A bírák könyvének írója szerint ez az ott élő kanaánitákkal való vegyes házasságok miatt történt (Bír 3:3-7). A lelki hanyatlás következtében Izráel az idegen uralom, a felszabadulás, a bálványimádás és az újabb idegen iga alá kerülés ciklusait élte meg.

A megalkuvást az teszi különösen veszélyessé, hogy csendben, lassan, szinte észrevétlenül következik be. Mennyiben tér el mostani életmódunk attól, ahogy néhány éve éltünk? Vajon némely változás nem annak tudható be, hogy bizonyos téren engedményeket tettünk?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: