Történet és történelem

SZOMBAT DÉLUTÁN

E HETI TANULMÁNYUNK: 1Mózes 39:6-12; Józsué 3:9-17;

1Sámuel 24:1-6; 1Királyok 12:1-16; Jób 1:1-12

„A teljes írás Istentől ihletett és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre, hogy tökéletes legyen az Isten embere, minden jó cselekedetre felkészített" (2Tim 3:16-17).

Még ha a legtöbb ember nem is érez különös vágyat a történelem tanulmányozására, a jó történeteket mindenki szereti. A civilizációk történetek gazdag választékát kínálják, amelyek magyarázatot adnak (legalábbis ezt állítják) a kezdetekről, az értékekről, a kapcsolatokról és a kultúra szerkezetéről. Ezek a nemzedékről nemzedékre örökített történetek általában a tanítás eszközei. A modern korban már nem tulajdonítottak olyan nagy jelentőséget a történeteknek: az emberek tényekkel, tudományos válaszokkal igyekeztek magyarázatot találni az életre. Mivel azonban a puszta tények nem adhatnak feleletet a legfontosabb kérdésekre, a mai „posztmodern" generáció ismét felfedezte a történetek erejét.

Ebben az értelemben a Biblia nagyon is mai, hiszen tele van történetekkel; nem legendákkal, nem „mesterkélt mesék"-kel (2Pt 1:16), hanem olyan történetekkel, amelyek bemutatják az igazságot Istenről, és arról, hogyan bánik a bűnössé vált emberiséggel. Ezek a történetek hús-vér embereket állítanak elénk, akik a valós élet problémáival küzdenek, viszont kapcsolatot tartanak az élő Istennel, aki megoldást kínál gondjaikra. Minden történetnek megvan a maga háttere. Ezen a héten a különböző háttereket, kereteket vesszük szemügyre, a maguk történelmi összefüggésében, hogy jobban megérthessük a negyedévben sorra kerülő szereplőket.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: