NE OKOZZUNK BOTRÁNKOZÁST

Olvassuk el Róm 14:15-23 verseit! (Lásd még 1Kor 8:12-13!) Foglaljuk össze Pál mondandójának lényegét! Milyen, az életünk minden terén alkalmazható elv kristályosodik ki ebben az igeszakaszban?

A 17-20. versekben Pál megfelelő nézőpontba állítja a kereszténység különböző vetületeit. Az étkezés fontos ugyan, de a keresztényeknek nem szabad azon vitázniuk, hogy megeszik-e az esetlegesen bálványoknak áldozott húsokat, vagy inkább zöldségeket fogyasztanak. Ehelyett inkább összpontosítsák figyelmüket az igazságra, a békességre és a Szentlélekben való örömre. Napjainkban hogyan alkalmazhatnánk ezt az elvet egyházunkban az étkezéssel kapcsolatos kérdésekre? Nagy áldás az egészségügyi üzenet, főleg az étkezésre vonatkozó tanításai, ugyanakkor nem mindenki látja egyformán e kérdést, tehát tartsuk tiszteletben e különbségeket!

A mások lelkiismeretének tiszteletben tartására való felhívások közepette Pál a 22. versben egy igen furcsa intést ad: „Boldog, aki nem kárhoztatja magát abban, amit helyesel." Mire figyelmeztet itt az apostol? Hogyan ellensúlyozza mindazt, amit ebben a szövegösszefüggésben mondott?

Hallottuk-e már, hogy valaki ezt mondja: „Senkire sem tartozik, hogy mit eszem, vagy mit viselek, vagy hogyan szórakozom"? Valóban így van? Nem elszigetelten élünk. Szavaink, cselekedeteink, sőt még az étkezésünk is hatással lehet másokra, akár rossz, akár jó irányban. Nem nehéz belátni, hogyan is történik ez. Ha valaki, aki felnéz ránk, szemtanúja lesz egy „rossz" cselekedetünknek, könnyen a követőnkké válhat. Magunkat csapjuk be, ha ezt nem ismerjük el. Nem számít, hogy nem alkalmazunk kényszert. Keresztényként felelősséggel tartozunk egymásért, és ha példánkkal valakit félrevezetünk, az felróható ellenünk.

Milyen példát adunk? Vajon nem lenne kellemetlen számunkra, ha mások, különösen fiatalok és új hívők, mindenben követnék a példánkat? A válaszunkból mit tudhatunk meg önmagunkról?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2010. 3. negyedév

Megváltás – a Római levél

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: