A többi már csak magyarázat

SZOMBAT DÉLUTÁN

E heti tanulmányunk: Róma 14–16

„Te pedig miért kárhoztatod a te atyádfiát? avagy te is miért veted meg a te atyádfiát? Hiszen mindnyájan odaállunk majd a Krisztus ítélőszéke elé" (Róm 14:10).

Az ókorban egyszer valaki felkeresett egy híres rabbit, és megkérte, hogy magyarázza el neki a teljes Tórát fél lábon állva. „Ne tedd mással azt – mondta a rabbi fél lábon –, amit bántónak tartasz. Ez a Tóra lényege, a többi már csak magyarázat."

Van igazság a szavaiban! Hitünk egyes elemei alapvetőek, más részei pedig inkább magyarázatnak tekinthetők. E heti tanulmányunk ezekkel az értelmezésekkel foglalkozik. Eddig főként a megváltás alapvető elveiről volt szó. Mi a törvény – akár az ószövetségi rendszer egészére, akár csak a Tízparancsolatra gondolunk – szerepe a megváltásban? Pálnak világosan meg kellett határoznia, hogy milyen alapon fogadja el Isten az embert. Talán a pogány börtönőr kérdésével összegezhetnénk: „Mit kell cselekednem, hogy üdvözüljek?" (ApCsel 16:30, új prot. ford.).

Ennek tisztázása után az apostol „magyarázatokba" bocsátkozik. Míg egyes kérdésekben igen határozott, másokban engedékenyebb, méghozzá azért, mert ott nem alapvető dolgokról van szó, inkább „magyarázatokról". Noha maguk az adott kérdések nem létfontosságúak, a keresztények egymáshoz való viszonya e kérdéseket illetően nagyon is az!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2010. 3. negyedév

Megváltás – a Római levél

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: