SAJÁT MAGUNKRA GONDOLNI

Sokat beszéltünk ebben a negyedévben Isten erkölcsi törvényének állandóságáról, és újra meg újra hangsúlyoztuk: Pál a Római levélben sehol nem tanította, hogy a Tízparancsolat érvényét vesztette volna, vagy hogy a hit miatt feleslegessé vált volna.

Könnyű azonban belegabalyodni a törvény betűjébe, közben pedig megfeledkezni arról, hogy milyen lelkület van mögötte; vagyis hogy a szeretet lelkülete, az Isten és az egymás iránti szeretet jellemezzen. A szeretetről beszélni bárki tud, ezt gyakorolni a mindennapokban azonban már egészen más kérdés.

Hogyan tanúsítsunk szeretetet mások iránt Róm 12:3-21 alapján?

1Korinthus 12–13. fejezetéhez hasonlóan, miután Pál a Lélek ajándékairól szól, itt is a szeretetet magasztalja. A szeretet (görögül agapé) a kiváltképpen való út. „Isten a szeretet" (1Jn 4:8). A szeretet tehát Isten jellemét mutatja be. Szeretni annyi, mint úgy bánni másokkal, ahogy Isten bánik velünk.

Pál bemutatja, hogyan nyilvánul meg a szeretet a gyakorlatban. Egy fontos elv világosan kitűnik, méghozzá az alázat elve: hogy az ember „ne gondolja magát többnek, mint amennyinek gondolnia kell" (Róm 12:3, új prot. ford.). Fontos készség „a tiszteletadásban egymást megelőző" módon viszonyulni másokhoz (10. vers), és az, hogy ne legyünk bölcsek a magunk szemében (16. vers). Krisztus szavai ennek az elvnek a lényegét ragadják meg: „Vegyétek magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy én szelíd és alázatos szívű vagyok" (Mt 11:29).

A keresztényeknek kellene a legalázatosabban élni. Végtére is, gondoljunk csak arra, milyen tehetetlenek, bűnösök, elesettek vagyunk; nemcsak az üdvösségünkhöz szükséges a rajtunk kívül álló igazság, hanem az életünk is csak úgy változhat meg, ha Isten ereje munkálkodik bennünk. Mivel henceghetnénk, mivel dicsekedhetnénk? Az égvilágon semmivel! Úgy éljünk, ahogy arra Pál ezekben az igékben figyelmeztet – Isten és emberek előtti alázattal!

Mennyire alkalmazzuk Róm 12:18 figyelmeztetését? Talán változtatnunk kell a hozzáállásunkon ahhoz, hogy meg tudjuk tenni azt, amire az Ige felszólít?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2010. 3. negyedév

Megváltás – a Római levél

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: